Στις δυνατότητες αξιοποίησης υπαρκτών οικονομικών πόρων για την αντιμετώπιση του διαρκώς εντεινόμενου φαινομένου της φτώχειας αναφέρθηκαν επιστήμονες, συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε ειδική συνεδρίαση που συγκάλεσε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από πρόταση του βουλευτή Π. Κουρουπλή, την υποστήριξη 26 βουλευτών.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ Διονύσης Μπαλούρδος επισήμανε ότι με την κρίση δημιουργούνται νέες ευάλωτες ομάδες, ενώ οι εξελίξεις έχουν καταστήσει, όπως είπε, τη φτώχεια δυναμικό φαινόμενο.
«Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, των άστεγων, των ανασφάλιστων και όσων μένουν χωρίς επίδομα. Το άτυπο κράτος πρόνοιας του ευρωπαϊκού Νότου, που επί δεκαετίες αποτελούσε η οικογένεια, καταρρέει. Θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης πόρων με ιεράρχηση και εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών, σωστή στόχευση και πιλοτική εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου σε δήμο ή συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα», πρόσθεσε.
Το προφίλ των χαμηλόμισθων και των ανέργων περιέγραψαν μέσα από την έρευνά τους, που βασίστηκε σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Σταύρος Ζωγραφάκης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεόδωρος Μητράκος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ανεργοι είναι πλέον 1.030.000 άνθρωποι και ο αριθμός τους αυξάνεται. Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ανεργία ήταν ταυτισμένη με τις γυναίκες, μετά το 2008 αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανέργων ανδρών, οι οποίοι πλέον είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε 586.000 νοικοκυριά ένα μέλος είναι άνεργο, σε 108.000 δύο μέλη και σε 25.000 νοικοκυριά τρία ή περισσότερα, ενώ συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων που είναι αρχηγοί της οικογένειας.
Σε ό,τι αφορά τους φτωχούς εργαζόμενους, οι ερευνητές εκτίμησαν τον δείκτη συγκυρίας ή απόγνωσης στην ελληνική κοινωνία. Ενώ, λοιπόν, ο δείκτης απόγνωσης των μισθωτών νοικοκυριών ήταν 0,19 το 2009, δύο χρόνια αργότερα, το 2011, ο ίδιος δείκτης έχει ανέβει στο 0,27. «Ο δείκτης είναι συνεχώς επιταχυνόμενος» σημείωσε ο κ. Ζωγραφάκης και πρόσθεσε: «Όταν φθάσει στο 1, τότε 1,5 εκατ. μισθωτά νοικοκυριά δεν θα έχουν καμία δουλειά. Τότε θα μπούμε στην κόλαση».