Ενισχύσεις 10 εκατ. ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις

Περιφέρεια Αττικής
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 09:43
UPD:11:49

Ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που υπέστησαν καταστροφές στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, αναμένεται να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής.

A- A A+

Ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που υπέστησαν καταστροφές στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, αναμένεται να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

«Θα εισηγηθώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει άμεσα τη σχετική απόφαση. Η ενίσχυση αυτή θα δοθεί μετά τον αναγκαίο έλεγχο των ζημιών. Εμείς, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, υπερβαίνουμε τις αρμοδιότητές μας. Η κυβέρνηση, για να δοθούν τα χρήματα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Καταδικάζω με οργή τα εγκληματικά έκτροπα και τις λεηλασίες, τώρα όμως είναι ώρα για πράξεις», ανέφερε ο κ. Σγουρός.

Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές αποφάσισε και ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε απαλλαγή για ένα έτος από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών για τους επιχειρηματίες, των οποίων τα καταστήματα υπέστησαν ζημιές κατά τα επεισόδια της Κυριακής και προβαίνουν τώρα σε εργασίες επισκευής.

Επιπλέον, αποφασίσθηκε η μείωση, κατά 50%, των τελών κατάληψης πεζοδρομίων για σκαλωσιές, οικοδομικά υλικά κ.λπ. στη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών επισκευής στα συγκεκριμένα κτήρια.

Τέλος, μειώνονται στο ήμισυ τα δημοτικά τέλη, που βαρύνουν όλα τα ακίνητα στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, στο τμήμα από Σταδίου έως Ακαδημίας, στην πλατεία Κοραή και στους δρόμους Αθηνάς (από το Μοναστηράκι έως τη Βύσσης) και Ερμού.

Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων προτείνει στην κυβέρνηση σειρά επιπλέον μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι:

* Η δημιουργία μηχανισμού για την έκδοση οικοδομικών αδειών εντός τριών ημερών για εργασίες επισκευής - αποκατάστασης των κτηρίων που έχουν πληγεί και μάλιστα την εγκατάσταση, στο δήμο, ειδικού κλιμακίου υπαλλήλων από όλους τους συναρμόδιους φορείς που θα ελέγχουν και θα θεωρούν τις αντίστοιχες μελέτες.

* Μείωση κατά 50% των αμοιβών των μηχανικών, που θα συντάξουν τις σχετικές μελέτες και των αντίστοιχων εισφορών για την έκδοσης των οικοδομικών αδειών εκτέλεσης των εργασιών επισκευής σε συγκεκριμένα κτήρια.

* Επιδότηση με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, σε ποσοστό 50% των δαπανών επισκευής, με διαδικασία πιστοποίησης δαπανών, όπως ισχύει για τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

* Παροχή δυνατότητας (σε Α΄φάση κατά 15%) μείωσης των παλαιών υψηλών ενοικίων του εμπορικού κέντρου, που ανήκουν σε ιδρύματα, φορείς του Δημοσίου κ.λπ.

Προς αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, στην αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη διοργάνωση μικρών σε μέγεθος διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τους πρόσφατους βανδαλισμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη σύσκεψη απασχόλησαν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς της Κυριακής, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Τα θέματα αυτά ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λύσεις που προκρίνονται είναι να δοθούν σε πρώτη φάση, περίπου, από 10.000 ευρώ στις 170 επιχειρήσεις που επλήγησαν και να συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα κάνει αποτίμηση των ζημιών για να δοθούν περαιτέρω ενισχύσεις, όπου χρειάζεται.

Αναφορικά με τις πορείες και τις διαδηλώσεις, εκτιμάται ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και ως «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας μαζί με τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία ανέφερε τα εξής:

- Όποιος επιθυμεί να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.

- Όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Διαφορετικά, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.

- Όλες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται.

Από τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται οι μεγάλες πορείες που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. «Πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μην επιτρέψουμε σε κανένα διπλανό μας, φίλο μας, συγγενή μας, μέλος της οικογένειάς μας, να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους βανδαλισμούς» τόνισε, προσθέτοντας ότι «μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εμείς συζητάμε τώρα πώς θα κλείσουμε τις πληγές, τις οποίες ανοίξαμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες στην Αθήνα, επειδή ορισμένοι αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους προσωπική επανάσταση».

Μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Φορέων του κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε «να αποζημιωθούν άμεσα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους βανδάλους στα πρόσφατα επεισόδια».

«Δεν πρέπει να κλείσουν άλλα μαγαζιά και να οδηγηθούν άνθρωποι στην ανεργία», τόνισε και επανέλαβε ότι «θα έρθει η στιγμή που θα τους κατεβάσω τις κουκούλες». Χαρακτήρισε τέλος απαράδεκτο το γεγονός ότι παραδίδεται μια πόλη «αφύλακτη σε βανδάλους και εγκληματίες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή