Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Λιβύης απειλείται από τις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες των πρώην αντικαθεστωτικών, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κανενός είδους τιμωρία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ένα χρόνο μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.
«Τουλάχιστον 12 άνθρωποι που είχαν συλληφθεί από τις παραστρατιωτικές ομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού υπέστησαν βασανιστήρια. Τα πτώματά τους είχαν εκχυμώσεις, πληγές και μαχαιριές και σε ορισμένους είχαν βγάλει τα νύχια», επισημαίνει η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Πριν από ένα χρόνο οι Λίβυοι διακινδύνευσαν τις ζωές τους ζητώντας δικαιοσύνη. Σήμερα οι ελπίδες τους κινδυνεύουν να διαψευσθούν από τους παραστρατιωτικούς, που δεν πιστεύουν σε τίποτε, δεν σέβονται τους νόμους και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να τιμωρούνται», σύμφωνα με την Ντονατέλα Ροβέρα, ειδική σύμβουλο της οργάνωσης σε θέματα κρίσεων και συγκρούσεων, στην έκθεσή της για τη Λιβύη με τίτλο «Οι παραστρατιωτικοί απειλούν τις ελπίδες για μια νέα Λιβύη».
Η ίδια κάνει έκκληση για να διερευνηθούν «σοβαρές παραβιάσεις» και «εγκλήματα πολέμου από τους παραστρατιωτικούς» εναντίον υποτιθέμενων οπαδών του Μουάμαρ Καντάφι, τονίζοντας πως «άνθρωποι κρατούνται παράνομα και βασανίζονται, αρκετές φορές μέχρι θανάτου».
«Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν στόχο αντιποίνων, με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται δια της βίας ολόκληρες κοινότητες», σύμφωνα με την έκθεση που αναφέρεται.
Τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν 11 κέντρα κράτησης που ελέγχουν οι πρώην αντάρτες στην κεντρική και δυτική Λιβύη και σε δέκα από αυτά «οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης ή ότι βασανίστηκαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πολλοί από τους κρατούμενους δήλωσαν ότι ομολόγησαν εγκλήματα όπως βιασμούς και ανθρωποκτονίες που δεν διέπραξαν, απλώς και μόνο για να γλυτώσουν τα βασανιστήρια.
Κρατούμενοι στην Τρίπολη, την Γαριάν, την Μισράτα, την Σύρτη και την Ζαουίγια δήλωσαν στους εκπροσώπους της οργάνωσης ότι «τους ξυλοκοπούσαν επί ώρες, αφού πρώτα τους άφηναν κρεμασμένους».
«Μέχρι τώρα δεν έχει διεξαχθεί έρευνα, όποιες και αν είναι αυτές οι παραβιάσεις, όπως εξωδικαστικές εκτελέσεις κρατουμένων ή άλλα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων και της ανθρωποκτονίας 65 ανθρώπων, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στις 23 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο στη Σύρτη», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης Αλι Χαμίντα Ασούρ είχε δηλώσει πως το υπουργείο του θα διεξαγάγει έρευνες για τις περιπτώσεις βασανισμών σε φυλακές της χώρας, μετά τις κατηγορίες άλλων οργανώσεων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.