Υψηλές ποσότητες της χημικής ουσίας ακρυλαμίδης που θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας βρέθηκαν σε ψητές, προτηγανισμένες και τηγανισμένες πατάτες (τσιπς), σύμφωνα με χθεσινή γνωστοποίηση του Σουηδικού Εθνικού Φορέα Τροφίμων.
Το θέμα μελετάται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης στην πρόσληψη ακρυλαμίδης και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.
Σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ επισημαίνεται ότι για τη μείωση της έκθεσης στην ουσία συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής, ο περιορισμός της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών και ο βρασμός ως τρόπος μεγειρέματος.