Αντιπαράθεση στη Βουλή για το εύρος του δημοσίου τομέα

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 18:36
UPD:17/02/2012 01:00

«Σήμερα υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα 640.000 μόνιμοι υπάλληλοι, περίπου 80.000 συμβασιούχοι και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, περίπου 25.000 υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

A- A A+

Αντιπαράθεση για το εύρος του δημόσιου τομέα ξέσπασε στη Βουλή στη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για την «καλή νομοθέτηση» το οποίο υπερψηφίστηκε.

«Σήμερα υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα 640.000 μόνιμοι υπάλληλοι, περίπου 80.000 συμβασιούχοι και στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, περίπου 25.000 υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Συμπλήρωσε ότι «ανάμεσα σ αυτούς, 165.000 είναι οι ένστολοι υπάλληλοι όλων των κλάδων και περίπου 190.000 το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Υπάρχουν και εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ - εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο».

«Όπως βλέπετε, ο αριθμός των απασχολούμενων σήμερα στο Δημόσιο, δεν είναι τέτοιος ώστε να δικαιολογείται η μόνιμη μεμψιμοιρία για το διογκωμένο κράτος. Θα έλεγα όμως ασφαλώς, ότι η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι ορθή. Αλλού έχουμε τεράστια κενά -και μάλιστα σε νευραλγικές υπηρεσίες- ενώ αλλού έχουμε πλεονάζον προσωπικό. Γι' αυτό έχουμε ψηφίσει και διατάξεις για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η τοποθέτησή σας είναι καινοφανής», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας. «Νομίζω ότι η κοινή αντίληψη στην ελληνική κοινωνία, είναι ότι, κυρίως με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, έχει πολλαπλασιαστεί η κρατική παρέμβαση στην οικονομική δραστηριότητα με απολύτως αρνητικά επακόλουθα - και τελικά, αυτός είναι ο κύριος παράγων που η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σ' αυτήν την τεράστια κρίση».

Ο κ. Δένδιας άσκησε σκληρή κριτική και προς τα κόμματα της Αριστεράς, λέγοντας πως η επιλογή του ΚΚΕ για κοινωνία σοβιετικού τύπου συνιστά «λογικό εφιάλτη που διακρίνεται από λογική συνέπεια», ενώ τα φιλοευρωπαϊκά αριστερά κόμματα «δεν αναδεικνύουν ποια είναι αυτή η άλλη δυνατότητα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να μείνουμε στο ευρώ», με συνέπεια «να περιγράφουν με τις θέσεις τους μία ιδεατή αναχώρηση, να καλλιεργούν μια ψευδή πραγματικότητα στα αυτιά των ανθρώπων του μόχθου και της στέρησης».

«Εμείς παλεύουμε για να δημιουργηθούν όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις, που θα καταφέρουν να διαμορφώσουν ένα εργατικό λαϊκό μέτωπο, που θα οδηγήσει με τον αγώνα και την πάλη του σε μιαν άλλη εξουσία» απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ. «Τότε», πρόσθεσε, «μπορεί με τη θέληση της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους».

«Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα όρια της νοημοσύνης του κ. Δένδια, ή ίσως μιλάμε μία διαφορετική γλώσσα. Επειδή πιθανότατα συμβαίνει το τελευταίο, ας μιλήσει με τους 21 βουλευτές της ΝΔ που διαγράφηκαν την Κυριακή, με τους οποίους ίσως μιλάει την ίδια γλώσσα, για να τα καταλάβει», απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ ο Βασίλης Μουλόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ομιλία σήμερα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μου θύμισε ΠΑΣΟΚ. Θέλετε να γίνετε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό κατάλαβα. Η καταστροφή έχει γίνει», συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή