«Προσδοκίες» για το Eurogroup της Δευτέρας

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Αντ. Σαμαράς
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 19:00
UPD:17/02/2012 01:12

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας - εδώ προσερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο- εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στη νέα δανειακή σύμβαση.

A- A A+

Διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει όλες τις δεσμεύσεις που απαιτήθηκαν και είναι επαρκέστατες. «Έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις και προσδοκούμε ότι τη Δευτέρα το θέμα θα κλείσει θετικά» σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει διατυπωθεί καμία νέα αξίωση ούτε καινούργιες δεσμεύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μηχανισμού επίβλεψης της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που έθεσε το Eurogroup, «φωτογραφίζοντας» τη γαλλογερμανική πρόταση για δεσμευμένο λογαριασμό που θα εξασφαλίζει την κατά προτεραιότητα εξόφληση των πιστωτών της χώρας, σημείωσε πως το θέμα είναι ανοιχτό, αλλά ότι δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης ειδικού Επιτρόπου για την Ελλάδα ούτε ζήτημα παρακράτησης δημοσίων εσόδων για να αποπληρώνεται το χρέος της χώρας.

Σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Καψής επισήμανε ότι δεν απασχόλησε τις συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά. «Το ζήτημα των εκλογών είναι στη απόλυτη δικαιοδοσία της Ελλάδας και δεν έχει τεθεί από κανένα εταίρο τέτοιο θέμα» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Εκανε ακόμη γνωστό πως ο κ. Παπαδήμος είχε την Τετάρτη μακρά τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα συνεχίσει και αύριο Παρασκευή τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στη νέα δανειακή σύμβαση. «Δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει».

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο, ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπανδρέου. Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφύλαξης και δυσπιστίας από τους ευρωπαίους εταίρους μας, κυρίως από ορισμένες χώρες της ομάδας των “ΑΑΑ” (σ.σ. η κορυφαία αξιολόγηση των διεθνών οίκων για το αξιόχρεο), τόσο στο πολιτικό σκέλος, δηλαδή σε σχέση με τις πολιτικές δεσμεύσεις όσο και στο οικονομικό σκέλος, δηλαδή το οικονομικό πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση.

«Η αίσθησή μας είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μετακινούν συνεχώς τα γκολπόστ στο γήπεδο, κάτι που δημιουργεί μείζονα ερωτηματικά και μεγάλους προβληματισμούς, βαρύνοντας την ατμόσφαιρα της κατάστασης των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικότερα της δικής μας ως χώρας που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στους επόμενους σταθμούς, ξεκινώντας από την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και στη συνέχεια, την έναρξη της διαδικασίας της δημόσιας πρόσκλησης για το PSI έως και τα κρίσιμα στάδια της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης στη γερμανική Βουλή, στις 27 Φεβρουαρίου, και τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. «Αμέσως μετά υπολογίζουμε στο νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση, άρα η ελληνική Βουλή πρέπει να είναι ανοικτή τον Μάρτιο για να μπορέσει να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν στο Reuters ότι το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επικεντρώνεται πρωτίστως στο πώς θα διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του νέου μνημονίου.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Θα πρέπει να εγκριθεί την Δευτέρα, εκτός αν υπάρξει κάποιος με κάποια πρόταση που ανατρέπει την όλη συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όπως ανέφεραν άλλοι αξιωματούχοι, δεν κέρδισαν έδαφος οι προτάσεις κάποιων χωρών της ευρωζώνης να αναβληθεί η εκταμίευση του συνόλου ή μέρους του πακέτου βοήθειας μέχρι τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο.

Το κλίμα δυσπιστίας προς τη χώρα μας ωστόσο παραμένει, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι το νέο δανειακό πρόγραμμα δεν θα εκταμιευθεί «αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα». «Επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης», δήλωσε ο Γέγκερ, μιλώντας σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή στη Χάγη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «πηγαίνει πολύ χειρότερα απ' ότι είχε προβλεφθεί αρχικά».

«Το σχέδιο στήριξης δεν μειώνει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ»

Νωρίτερα, αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται Γαλλικό Πρακτορείο και Bloomberg, χωρίς να τους κατονομάζουν, ανέφεραν πως το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας δεν θα επιτρέψει να μειωθεί το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, βάσει του στόχου που έχει τεθεί μέσω του (PSI), και θα αφήσει μια «τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί.

«Το επίπεδο του χρέους υπολογίσθηκε στο 129%. Πρέπει συνεπώς να σκεφθούμε μέτρα αντιστάθμισης» δήλωσε μια από τις κυβερνητικές πηγές τις Ευρωζώνης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο, σημαίνει πως υπάρχουν επιπλέον ανάγκες περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχει συναίνεση για την επανεξέταση του προγράμματος μερικής παραγραφής του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες (το PSI), σύμφωνα με μία από τις πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία έκανε λόγο για άλλες λύσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα αυτό είναι το πιο δύσκολο κατά τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν ως τη Δευτέρα και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Το Bloomberg μετέδωσε από την πλευρά του πως πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν το επιτόκιο των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και το ζήτημα της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να καλυφθεί το κενό που προκύπτει.

Οριστικοποιούνται οι περικοπές για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ, οριστικοποιούνται από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθεί το κονδύλι των 325 εκατ. ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα βασικά «σημεία τριβής» μεταξύ δανειστών και της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα 325 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τις νέες μειώσεις των δαπανών στους τομείς της Υγείας και της Αμυνας (περίπου 100 εκατ. ευρώ), από τις πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις (περίπου 45 εκατ. ευρώ από τις κύριες και 20- 30 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις) και τα πολυτεκνικά επιδόματα (περίπου 40 εκατ. ευρώ), αλλά και από την ταχύτερη εφαρμογή των ειδικών μισθολογίων σε γιατρούς του ΕΣΥ, ένοπλες δυνάμεις, κ.λπ. (εξοικονόμηση περίπου 90 εκατ. ευρώ) και την περικοπή λειτουργικών δαπανών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή