Τη δημιουργία πάρκου πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 2000 στρεμμάτων στο Ελληνικό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το οποίο καθορίζονται επίσης οι χρήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου και δίνεται το πράσινο φως για κατασκευή υψηλών κτιρίων που θα καταστούν σημείο αναφοράς για την έκταση.
Το σχέδιο θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα αναρτηθεί για ηλεκτρονική διαβούλευση, ώστε να κατατεθούν σχόλια και προτάσεις των πολιτών, πριν την οριστική κατάθεσή του στη Βουλή.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζονται διαδικασίες -εξπρές για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών κατεδάφισης υφιστάμενων κτιρίων στην έκταση, καθώς και για την έξωση των μισθωτών που δραστηριοποιούνται σήμερα στο χώρο του Ελληνικού. Με άλλες διατάξεις, ρυθμίζονται θέματα για την προώθηση του προγράμματος «Ήλιος» για την παραγωγή και εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας από φωτοβολταϊκά προς τη Δυτική Ευρώπη και ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία οι διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές.
Σημειώνεται ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο και οι προσφορές αναμένονται ως τις 30 Μαρτίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην έκταση του Ελληνικού, συνολικά 5.249 στρέμματα, θα προστεθούν 426 στρέμματα του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά και 529 στρέμματα του κέντρου ιστιοπλοΐας (μαρίνα) του Αγ. Κοσμά, που περιέρχονται στην εταιρία "Ελληνικό ΑΕ".
Η επιφάνεια του μητροπολιτικού πάρκου θα ξεπερνά τα 2.000 στρέμματα και οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε αυτό περιλαμβάνουν εκτός από το πράσινο, ελεύθερους χώρους και χώρους τουρισμού - αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών.
Για τον καθορισμό των χρήσεων γης το νομοσχέδιο παραπέμπει στο νόμο 3986/2011 που προβλέπει μεταξύ άλλων καζίνο, θρησκευτικούς χώρους, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, εκθεσιακούς χώρους, εκπαίδευση, κ.α.
Στην υπόλοιπη έκταση επιτρέπονται μεταξύ άλλων χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας, τουρισμού-αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, χρήσεις αναψυχής, υποδομές μεταφορών, κ.α. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά δεν θα υπερβαίνει το 40% ενώ κτίρια μεγάλου ύψους επιτρέπονται μεν, εφόσον τεκμηριώνονται όμως από αρχιτεκτονική μελέτη.
Οι άδειες δόμησης για τις οικοδομικές εργασίες που θα εκτελεστούν στο πάρκο θα χορηγούνται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι άδειες κατεδάφισης θα χορηγούνται επίσης από το ΥΠΕΚΑ σε διάστημα πέντε ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών. Όλες οι παραχωρήσεις χώρων του αεροδρομίου ανακαλούνται και οι χώροι πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο σε διάστημα ενός μήνα ενώ οι μισθώσεις κτιρίων, γηπέδων και λοιπών εγκαταστάσεων λύνονται μετά από δίμηνη προειδοποίηση με καταβολή αποζημίωσης 3-18 ενοικίων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη σύσταση «Γραφείου Ελληνικού» στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τους επενδυτές. Προβλέπει τέλος τη σύσταση της εταιρίας «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ως φορέα προώθησης και υλοποίησης του προγράμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ