Ένας χρόνος από την εξέγερση στη Λιβύη

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 15:05
REUTERS

A- A A+

Ένα χρόνο γιορτάζουν σήμερα οι Λίβυοι από την έναρξη των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εξέγερση που κατέληξε με την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι μετά από περισσότερα από 40 χρόνια στην εξουσία.

Εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ έχουν ξεκινήσει από χθες στη Βεγγάζη, όπου ξεκίνησαν πέρυσι οι διαδηλώσεις.

Ωστόσο δεν έχουν διοργανωθεί επίσημοι εορτασμοί, ως ένδειξη σεβασμού στα χιλιάδες θύματα της εξέγερσης.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη διαδήλωση εναντίον του Καντάφι στη Βεγγάζη, που έγινε το προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Το κίνημα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και οδήγησε στη στρταιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Ο Καντάφι σκοτώθηκε στη γενέτειρά του, Σύρτη, στις 20 Οκτωβρίου.

Οι εορτασμοί συνοδεύονται ωστόσο από φόβους για τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη χώρα, καθώς εκατοντάδες ένοπλοι δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα εν μέσω καταγγελιών για βασανισμούς υποστηρικτών του Καντάφι.

Ο μεταβατικός ηγέτης της Λιβύης Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε οποιονδήποτε απειλήσει την εθνική ασφάλεια στη διάρκεια των σημερινών εορτασμών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή