«Ο Καίσαρας», οι αδερφοί Ταβιάνι και η Χρυσή Aρκτος

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 15:29

Ο Πάολο και ο Βιτόριο Ταβιάνι, στα 80 και 83 τους χρόνια αντίστοιχα, κέρδισαν την Χρυσή Άρκτο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, με την ταινία τους «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»

A- A A+

Η ταινία «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» οδήγησε στα χέρια των βετεράνων αδερφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι την Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας στην 62η Μπερλινάλε που αποτελεί το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ του έτους.

Το ασπρόμαυρο δράμα με στοιχεία ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε φυλακή υψηλής ασφαλείας στα περίχωρα της Ρώμης παρακολουθεί μια ομάδα κατάδικων, ανάμεσά τους δολοφόνοι και μέλη της Μαφίας, ενώ έκαναν πρόβες για να ανεβάσουν τον Ιούλιο Καίσαρα στη φυλακή. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της νικήτριας ταινίας είναι καταδικασμένοι να μείνουν στη φυλακή από 14 χρόνια ως και ισόβια εντείνει τη σαιξπηρική τραγωδία.

Στα υπόλοιπα σημαντικά βραβεία είχαμε τον Γερμανό Κρίστιαν Πέτσολ να αποσπά το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη για την ταινία «Μπάρμπαρα», τον Ούγγρο σκηνοθέτη Μπένεντεκ Φλίγκαουφ να κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής- Ασημένια Άρκτος για την ταινία του «Just The Wind». Το βραβείο αυτό θεωρείται το δεύτερο καλύτερο μετά τη Χρυσή Aρκτο. Το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού απέσπασε η Ρέιτσελ Μουάνζα για την ερμηνεία της ως παιδί- στρατιώτης στην ταινία «Μάγισσα του Πολέμου», ενώ η ταινία «A Royal Affair» - που βασίζεται στο βασιλικό σκάνδαλο του 18ου αιώνα στη Δανία- απέσπασε δύο βραβεία, του καλύτερου ηθοποιού για τον Μικέλ Φόλσγκααρντ και του καλύτερου σεναρίου για τους σεναριογράφους Νικολάι Αρσελ και Ράσμους Χέιστερμπεργκ.

Την επιτροπή, υπό την προεδρία του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικ Λι, αποτέλεσαν οι: Φρανσουά Οζόν, Ασκγάρ Φαραντί, Αντον Κόρμπιν (σκηνοθέτες), Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Μπάρμπαρα Σούκοβα, Τζέικ Γκίλενχαλ (ηθοποιοί) και Μπουαλέμ Σανσάλ (συγγραφέας/σεναριογράφος).

Τα βραβεία αναλυτικότερα:

- Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας: «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» των αδερφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

- Μέγα Βραβείο της επιτροπής (Αργυρή Άρκτος) στην ταινία «Μόνο ο άνεμος» του Μπενς Φίλεγκαουφ

- Αργυρή Aρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: Κρίστιαν Πέτσολτ για την ταινία «Μπάρμπαρα»

- Αργυρή Aρκτος καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην Ρέιτσελ Μγουάνζα για τον ρόλο της στην ταινία «Μάγισσα του πολέμου»

- Αργυρή Aρκτος καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Μίκελ Μπόε Φάλσγκαρντ για το ρόλο του στην ταινία «Μια βασιλική σχέση»

- Αργυρή Aρκτος για εξαιρετική καλλιτεχνική επίτευξη στον Λουτζ Ράιτεμεγιερ για τη φωτογραφία του στην ταινία «Η κοιλάδα του λευκού ελαφιού» του ΓουάνγκΚουανάν

- Αργυρή Aρκτος καλύτερου σεναρίου στους Νικολάι Αρσέλ και Ράσμους Χάιστερμπεργκ για την ταινία «Μια βασιλική σχέση» του Νικολάι Αρσέλ

- Βραβείο Aλφρεντ Μπάουερ για ταινία με ειδικές καινοτομίες στο «Ταμπού» του Μιγκέλ Γκόμες

- Αργυρή Aρκτος - Ειδικό Βραβείο στην ταινία «Η αδερφή» της Ούρσουλα Μέιερ

- Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας στον «Κάουμποη» του ΜπουντεβίνΚούλε (στο τμήμα GenerationPlus)

- Ειδική μνεία στην ταινία «Πέρα από το λόφο» του ΕμίνΑλπερ (στο τμήμα του «Φόρουμ»)

- Χρυσή Aρκτος καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο «Ράφα» του ΤζοάοΣαλαβίζα

- Ειδικό βραβείο της επιτροπής (Αργυρή Άρκτος) για ταινία μικρού μήκους, «Το μεγάλο κουνέλι» του Ατσούσι Βάντα Τα βραβεία της Fipresci:

- Βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού: «Ταμπού» του Μιγκέλ Γκόμες

- Βραβείο καλύτερης ταινίας στο «Πανόραμα»: «Η ατομική εποχή» της ΧέλεναΚλοτζ

- Βραβείο καλύτερης ταινίας στο «Φόρουμ»: «Χέμελ» του Σάσα Πόλακ

Προτεινόμενα για εσάς