Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ιράν - ΙΑΕΑ

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 07:14

A- A A+

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετά την αποτυχημένη δεύτερη αποστολή της ΙΑΕΑ στο Ιράν.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας καταγγέλλει την άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αποστολή της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Παρσίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση.

Δεν διευκρινίζει, ωστόσο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της απέναντι στο Ιράν. Το θέμα θα συζητηθεί στις 5 Μαρτίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο εκφράζει στην ανακοίνωση την απογοήτευσή του: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν δέχτηκε το αίτημά μας να επισκεφτούμε το Παρσίν. Από την πλευρά μας υπάρχει ένα πνεύμα εποκοδομητικής συνεργασίας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία».

Ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ, Ασγκάρ Σολτανιέ, που συμμετείχε στις συνομιλίες στην Τεχεράνη, δήλωσε, πάντως, πως «οι διαπραγματεύσεις (με την ΙΑΕΑ) θα συνεχιστούν στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΙΑΕΑ επισκέφτηκε το Ιράν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί άλλη αποστολή σχεδόν ένα μήνα πριν. Επικεφαλής και των δύο αποστολών ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και επικεφαλής των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκερτς από το Βέλγιο.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή