Με υπόμνημα η κατάθεση Γεωργίου στον οικονομικό εισαγγελέα

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 13:34
UPD:15:13

Έγγραφες εξηγήσεις, δια των συνηγόρων του, παρέδωσε στον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου για την υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.

A- A A+

Έγγραφες εξηγήσεις, δια των συνηγόρων του, παρέδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, για την υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009.

Οι συνήγοροι του κ. Γεωργίου, που έχει κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου, παρέδωσαν στον εισαγγελέα υπόμνημα 111 σελίδων και επιπλέον στοιχεία 1000 σελίδων που αφορούν τις επαφές που είχε η ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat για τον προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009.

Επιπλέον, πρότειναν να κληθούν ως μάρτυρες ο γενικός διευθυντής της Eurostat και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος της ευρωπαϊκής αρχής.

Ο κ. Γεωργίου υποστηρίζει ότι η κατηγορία που του αποδίδεται είναι αβάσιμη και τονίζει ότι η Eurostat δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για τα στοιχεία και το αποτέλεσμα της μέτρησης του ελλείμματος. Ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, όταν ήδη η χώρα είχε μπει από τον Μάιο στο μηχανισμό στήριξης, με έλλειμμα 13,6%.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του εισαγγελέα αφορά τις καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, περί τεχνητής και με την προτροπή της Eurostat διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος προκειμένου να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα στη χώρα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν αποστείλει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το απόγευμα τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής

Το απόγευμα εν τω μεταξύ συζητείται στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, και πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, γιατί έχει έρθει ένας φάκελος στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, και αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να ξεκαθαριστεί, για να ξέρουμε ότι δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους του 2009, και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την κρίση», σχολίασε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος.

Η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της, έχει στείλει το φάκελο στη Βουλή και το θέμα δεν πρέπει να παραμένει σε εκκρεμότητα, υποστήριξε ο κ. Εξαρχος σε δηλώσεις του στο ρ/σ Radio 9, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες εξεταστικές που γίνονταν και περιελάμβαναν αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών, δικαστικής συνδρομής σε άλλες χώρες κτλ. «Από τη συζήτηση που θα γίνει, από τα στοιχεία που θα δοθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών, από τη συνεργασία με την EUROSTAT και από την ακρόαση όσων έχουν κάνει διάφορες καταγγελίες, που μπορεί να έρθουν στη Βουλή και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των απόψεών τους και να αποδείξουν το βάσιμο των απόψεών τους, η εκτίμηση είναι ότι αυτό μπορεί, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, να έχει ολοκληρωθεί», ισχυρίστηκε ο κ. Εξαρχος και πρόσθεσε: «Θα κληθούν όσοι έχουν κάνει καταγγελίες να πουν την άποψή τους, και όλη αυτή η δουλειά που θα γίνει, θα αξιολογηθεί και θα αποφασίσει η εξεταστική επιτροπή».

Στο σημείο αυτό, αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει άρον - άρον να κλείσει το θέμα και εκτίμησε πως υπάρχει ο χρόνος να διερευνηθούν όλα με σοβαρότητα. «Ούτε υπάρχει καμία διάθεση να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης δια της εξεταστικής επιτροπής», ξεκαθάρισε, «μακριά από εμάς αυτές οι σκέψεις».

«Για να αποδώσει μία εξεταστική επιτροπή και να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρέπει να διεξάγεται σε ήρεμο κλίμα και όχι εν μέσω της μάχης για την αποφυγή της χρεοκοπίας», παρατήρησε με τη σειρά του σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης.

«Αναρωτιέμαι», είπε, «πόσες ακόμα εξεταστικές επιτροπές πρέπει να γίνουν για να αντιληφθεί η κυβέρνηση -και η νυν και η απερχόμενη- ότι ο θεσμός πρέπει να ενισχυθεί και να συζητηθούν εκ νέου οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους». «Το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει ότι με τέτοιες πρακτικές, εκτός τόπου και χρόνου, δεν θα κερδίσει ξανά την χαμένη του αξιοπιστία», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή