«Ειλικρινή διάθεση» της Αθήνας για επίλυση διαπιστώνει ο Νίμιτς

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 17:26
UPD:19:34

Για ειλικρινή διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς (δεξιά), μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα (αριστερά).

A- A A+

Για ειλικρινή διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα.

«Ο κ. Δήμας με ενθάρρυνε να συνεχίσω την εντολή μου στα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης», υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό και για τις πρόσφατες επαφές του στην ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και εάν οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα επηρεάσουν τη διαδικασία, ο κ. Νίμιτς παρατήρησε ότι στο πλαίσιο της Δημοκρατίας είναι φυσικό να υπάρχουν και οι εκλογές και πρόσθεσε ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές θα αναμένει την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Δήλωσε ακόμη ότι αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια λειτουργική κυβέρνηση στην Ελλάδα, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και παράλληλα να ασχοληθεί και με το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στη συνάντηση η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες ενέργειες και δηλώσεις που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και υπονομεύουν τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων.

«Η Ελλάδα επιθυμεί οι σχέσεις των δύο χωρών να διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένοντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία «να επαναλάβει προς τον κύριο Νίμιτς τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην εντολή του και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθεί οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «η ελληνική πλευρά τόνισε επίσης, ότι για την επίτευξη λύσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πολιτικής βούλησης από τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει την εποικοδομητική της στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στήριξη Λ. Παπαδήμου στις προσπάθειες επίλυσης

Το απόγευμα, ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της οποίας, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Απάντηση ΥΠΕΞ στην επιστολή Καρατζαφέρη

Στο μεταξύ, με αφορμή το αίτημα του Γ. Καρατζαφέρη για διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν θα εγκρίνει την όποια τελική πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε απαντητική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.

Σε αυτήν υπογραμμίζει ότι οι συναντήσεις του κ. Νίμιτς τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον Πρωθυπουργό, εντάσσονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της παρούσας κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι η ηγεσία της πΓΔΜ θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή