Ουάσινγκτον Ποστ: Σε νεκρό σημείο η πολιτική Μπους στη Μ. Ανατολή

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2002 16:32
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν είναι σύμφωνοι για το πώς θα προχωρήσουν στη Μέση Ανατολή, μια κατάσταση που έχει οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή αυτή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ.

Υπεύθυνοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν προς την εφημερίδα ότι έχουν αποθαρρυνθεί μετά την πρόσφατη περιοδεία του Πάουελ στη Μέση Ανατολή και επέρριψαν εν μέρει την ευθύνη στην απροθυμία της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίξει τον υπουργό Εξωτερικών.

Ενώ ο τελευταίος είναι υπέρ άσκησης πιέσεων στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν για να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Δυτική Οχθη και να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Ράμσφελντ και οι σύμβουλοί του θέλουν να δώσουν στον Σαρόν μεγάλο περιθώριο ελιγμών και θεωρούν τις στρατιωτικές ενέργειές του νόμιμο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Αμυνας και το περιβάλλον του θεωρούν επίσης ότι δεν έχουν συμφέρον να προσπαθήσουν να εισαγάγουν τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών και το περιβάλλον του συμμερίζονται με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου ένα αίσθημα περιφρόνησης προς τον Αραφάτ, αλλά εκτιμούν ότι παραμένει κεντρικό πρόσωπο για οποιαδήποτε διευθέτηση της κρίσης.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι δηλώνουν αποθαρρυμένοι, το χάσμα ανάμεσα στους δύο υπουργούς έχει οδηγήσει σε νεκρό σημείο την πολιτική του προέδρου Τζορτζ Μπους στη Μέση Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή