Συνεχίζεται η συζήτηση του αιτήματος για Εξεταστική για το έλλειμμα του 2009

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 21:21
UPD:21:33

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης τόνισε ότι η Βουλή θα πρέπει να αποδείξει απόψε ότι δεν «περνάει στο ντούκου» τις κατηγορίες των οικονομικών εισαγγελέων και μάλιστα να συστήσει μια Επιτροπή η οποία θα καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε αποτέλεσμα.

A- A A+

Με τους εισηγητές να υποστηρίζουν τις θέσεις των κομμάτων τους επί της πρότασης 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 διεξάγεται στην Ολομέλεια η σχετική συζήτηση, η οποία θα καταλήξει το αργότερο έως τα μεσάνυχτα σε απόφαση με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση για να μην αιωρούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η ΝΔ ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει «όχι» κρίνοντας ως «άκαιρη» την πρόταση, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τη στηρίξουν ψηφίζοντας «παρών», ενώ ο ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα αποφασίσει με περίσκεψη.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης τόνισε ότι η Βουλή θα πρέπει να αποδείξει απόψε ότι δεν «περνάει στο ντούκου» τις κατηγορίες των οικονομικών εισαγγελέων και μάλιστα να συστήσει μια Επιτροπή η οποία θα καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, που το πολιτικό σύστημα βάλλεται και η χώρα διέρχεται κρίσιμη περίοδο, απαιτείται να διερευνηθεί η υπόθεση, την οποία η Δικαιοσύνη παρέπεμψε προς τούτο στη Βουλή, ώστε αφενός να μην διαχέονται εντυπώσεις αφετέρου για να αποδειχθεί ότι το Κοινοβούλιο δεν εθελοτυφλεί μπροστά σε κείνα που το ίδιο θεσμοθέτησε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη την εκπεφρασμένη θέση της ΝΔ να αποφασίσει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως έτσι θα περάσει στην κοινωνία η αντίληψη ότι για άλλη μια φορά το Κοινοβούλιο δεν έπραξε το σωστό, ενώ θα αιωρούνται σκιές πάνω από τον πολιτικό κόσμο.

Από πλευράς ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας εισηγητής ανέφερε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τον πολιτικό καιροσκοπισμό που χαρακτηρίζει την αποχωρούσα ηγεσία του κόμματος χαρακτηρίζοντάς τη «άκαιρη». Αφού ο βουλευτής ανέφερε πως η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δικαιώνει τις θέσεις που έχει εκφράσει η ΝΔ, τόνισε πως η υπόθεση επιβάλλεται να διερευνηθεί όχι όμως σε αυτή τη συγκυρία.

«Θα πρέπει να γίνει όταν το σκάφος θα πλέει σε ασφαλή ύδατα. Αυτή τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και οι πολίτες πένονται, τα πολιτικά παίγνια είναι περιττή πολυτέλεια. Οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται» σημείωσε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως αποτελεί αποπροσανατολισμό ο ισχυρισμός ότι φταίει το μαγείρεμα των στοιχείων για την επιβολή του Μνημονίου και τόνισε πως ήταν μια στρατηγική επιλογή για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης. «Και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθώντας τις οδηγίες τη Eurostat χρησιμοποιεί μεθόδους για να εξαγνίσει την κυρίαρχη πολιτική» ανέφερε και πρόσθεσε πως και οι δύο είναι ιδεολογικά προσανατολισμένες στη διαστρέβλωση των στοιχείων με ιδιοτελή και ταξικά κριτήρια. «Αρα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τις αξιοποιούν σε άγονη αντιπαράθεση για κομματικό πατριωτισμό με στόχο τον αποπροασανατολισμό και την εξαπάτηση του λαού».

Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης είπε πως η Βουλή πρέπει να λάβει απόφαση για την σύσταση ή μη Εξεταστικής Επιτροπής με εξαιρετική περίσκεψη διότι - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». «Εμείς θα το πράξουμε λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα», σημείωσε. Διερωτήθηκε αν μια Εξεταστική θα δημιουργήσει όντως την εντύπωση πως θα βρει την εστία του προβλήματος ή θα λειτουργήσει ως πλυντήριο. Επίσης έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές. Ακόμη, εξέφρασε τον προβληματισμό αν είναι ο κατάλληλος τρόπος αυτός, διότι καραδοκούν και ανθέλληνες στο εξωτερικό, οι οποίοι μπορεί να αξιοποιούν, διαστρεβλώνοντάς τα, εναντίον μας στοιχεία από την διερεύνηση της απόφασης.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι και για τη δημιουργία του ελλείμματος του 2009 και για το μαγείρεμα -όπως ανέφερε- των στατιστικών στοιχείων, η ΝΔ για τους πρώτους εννέα μήνες το δε ΠΑΣΟΚ για τους υπόλοιπους τρεις.

Αιτιολογώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «παρών», ο βουλευτής είπε πως δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει να μετατρέψει την Βουλή, όσο ακόμη έχει την πλειοψηφία, σε πλυντήριο των δικών του ευθυνών, κάτι που θα κάνει και για την «γαλάζια» πρόταση.

Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέληξε στη Βουλή μετά από αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις από τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή