Aρωμα Όσκαρ και δυνατά ονόματα

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 10:56
UPD:11:21

Ο -τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, για τις ταινίες «The Reader», «The Hours» και «Billy Elliot»- σκηνοθέτης Στήβεν Ντάλντρι μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομώνυμο βιβλίο του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ.

A- A A+

Οσκαρικές υποψηφιότητες και δυνατά καστ θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους σινεφίλ στις κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας. Στα πλάνα τους, ένας ευαίσθητος 11χρονος εξερευνά τη Νέα Υόρκη, άγριοι λύκοι επιδίδονται σε ανθρωποκυνηγητό στην αρκτική τούνδρα, δυο μυστικοί πράκτορες δίνουν μάχη στο όνομα του έρωτα και ένας άνδρας χάνει την ιδιόρρυθμη δουλειά του και όχι μόνο αυτή... Κάπου εκεί και η Barbie. Σε πείσμα των καιρών, ανεβαίνει στη σανίδα της και σερφάρει.

«Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά»

Ο -τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, για τις ταινίες «The Reader», «The Hours» και «Billy Elliot»- σκηνοθέτης Στήβεν Ντάλντρι μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομώνυμο βιβλίο του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ. Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός 11χρονου, ο οποίος είναι πεπεισμένος πως ο πατέρας του -που πέθανε στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου- του έχει αφήσει ένα τελευταίο μήνυμα, κάπου στην πόλη. Έτσι, αρχίζει να ψάχνει για την κλειδαριά, η οποία θα ταιριάζει σε ένα μυστηριώδες κλειδί που βρήκε στην ντουλάπα του μπαμπά του. Με ένα εξαιρετικό καστ, το οποίο αποτελείται από τους Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ, Μαξ Φον Σίντοφ, Βαϊόλα Ντέιβις, Τζον Γκούντμαν, Τζέφρι Ράιτ, Τζέιμς Γκαλντοφίνι και Ζόι Κάλντγουελ, η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και Β΄ ανδρικού ρόλου για τον Μαξ Φον Σίντοφ. Ο 13χρονος Τόμας Χορν υποδύεται τον δύσκολο ρόλο του αφελούς, θλιμμένου, υπερευαίσθητου και καταβεβλημένου παιδιού, το οποίο -ενώ φοβάται τους δυνατούς θορύβους, τον ήχο του τηλεφώνου, τις γέφυρες, τα ασανσέρ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ψηλά κτίρια, την ίδια στιγμή γίνεται ένας τολμηρός και επίμονος εξερευνητής, έτοιμος να διασχίσει όλη τη Νέα Υόρκη.

«The gray»

Η ταινία δράσης του Τζο Κάρναχαν είναι βασισμένη στο διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς, με τίτλο «Ghost Walker» και συνδυάζει διάφορα κινηματογραφικά είδη. Είναι θρίλερ, ταινία τρόμου, αλλά και προσωποκεντρικό δράμα χαρακτήρων. Ο - υποψήφιος για Όσκαρ- Λίαμ Νίσον και οι Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ, Φρανκ Γκρίλο και Τζο Aντερσον υποδύονται τους εργάτες ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στην Αλάσκα. Όταν το αεροπλάνο που τους μεταφέρει πέφτει σε μια τρομακτική καταιγίδα και συντρίβεται στην αρκτική τούνδρα παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που τους περιβάλλει- συγκεντρώνουν όλες τους τις δυνάμεις και κινούνται, για να βρουν βοήθεια. Πίσω τους, όμως, υπάρχει μια αγέλη από άγριους λύκους, που τους καταδιώκει επίμονα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναζητούσα κάτι με βαθύτερο νόημα, το οποίο θα έθετε ερωτήματα πάνω στη φύση, τη ζωή και τον Θεό. Ήθελα να δείξω τους ανθρώπους σαν παρείσακτους, να αποτυπώσω τη σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και τον φυσικό κόσμο. Πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό έργο επιβίωσης. Αν φοβάστε τα άγρια ζώα ή τις πτήσεις, θα κάνετε πολύ καιρό να συνέλθετε. Κατά τα γυρίσματα ζούσαμε στους -20 βαθμούς και ο αέρας φύσαγε με 100 χιλιόμετρα την ώρα. Έπαθα κρυοπαγήματα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μου. Όμως, δεν θα μπορούσα να πάρω το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας τεχνητά μέσα, όπως οι ειδικοί ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται συνήθως, για να αναπαραστήσουν τις χιονοθύελλες. Είναι κάτι που πρέπει να το ζήσεις πραγματικά, για να το αποδώσεις σωστά».

«Αυτό θα πει πόλεμος»

Η κωμική ταινία δράσης του Εμ Σι Τζι περιγράφει τις περιπέτειες δύο κορυφαίων μυστικών πρακτόρων, οι οποίοι είναι επιστήθιοι φίλοι και δεν αφήνουν τίποτα να μπει ανάμεσά τους, μέχρι που ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Τότε, αρχίζουν έναν ανεξέλεγκτο πόλεμο, καθώς μάχονται με συστήματα παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας. Η - βραβευμένη με Όσκαρ- Ρις Ουίδερσπουν διχάζει τους ταλαντούχους νέους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, Τομ Χάρντι και Κρις Πάιν.

«L, εγώ είμαι»

Η δραματική ταινία του Μπάμπη Μακρίδη - με τους Aρη Σερβετάλη, Μάκη Παπαδημητρίου, Ελευθέριο Ματθαίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Σταύρο Ράπτη, Θανάση Δήμου, Χριστόφορο Σκαμνάκη, Γιάννη Μποσταντζόγλου- είναι η πρώτη συμμετοχή ελληνικής ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σάντανς, το οποίο φιλοξενεί μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ανεξάρτητες παραγωγές από όλον τον κόσμο. Ένας άντρας ζει μέσα στο αυτοκίνητό του και συναντάει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του σε παρκινγκ αυτοκινήτων, συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Η δουλειά του είναι να βρίσκει το καλύτερο μέλι για έναν 50χρονο. Όμως η ζωή του αλλάζει, όταν η εμφάνιση ενός καινούριου οδηγού, προκαλεί την απόλυση του.

«Barbie, στην ιστορία μιας γοργόνας 2»

Η Barbie - πάντα έτοιμη για δράση- ανεβαίνει στη σανίδα της και υποδύεται την ακαταμάχητη πρωταθλήτρια σερφ, Μερλία, που στην πραγματικότητα είναι μια πριγκίπισσα γοργόνα, στην ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουίλιαμ Λάου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς