Νέα αντιπαράθεση για το κατεπείγον του PSI

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 11:12
UPD:16:46

Όσοι δεν δέχονται τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το ν/σ του PSI, δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα, παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και χαρακτήρισε θέμα εθνικού καθήκοντος την ψήφιση του.

A- A A+

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ορίζει 10ωρη συνεδρίαση, εισήχθη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων», γνωστό ως νομοσχέδιο για το PSI.

Την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία εξέφρασαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.: Η Βουλή έχει μετατραπεί σε πρωτοκολλητή αποφάσεων, παρατήρησε ο Δημ. Παδημούλης, «κοροϊδεύετε το λαό» κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ο Θ. Παφίλης, για φίμωση των βουλευτών έκανε λόγο o Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και καταλόγισε σε όσους δεν δέχονται τη διαδικασία του κατεπείγοντος ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν, να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.

VIMEO.COM/EVENIZELOS
Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση για το PSI

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση για το PSI

«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλυτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι - χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης .

«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο», σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να το ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Κόντρες και επί της ουσίας του ν/σχ

Κατά τα άλλα, την αναγκαιότητα υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το PSI υπογράμμισε στην εισήγησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, αλλά είναι μια ατμομηχανή για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το τεράστιο χρέος που εμείς οι τελευταίοι κληρονομήσαμε... Πρέπει να είμαστε ενωμένοι - όχι ότι οι αντίθετες φωνές δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα και την Δημοκρατία - αλλά θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε πως το κόμμα του «δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς φτάσαμε μέχρι την αναδιάρθρωση» και ως εκ τούτου η τελευταία «δεν θα φορτωθεί σ΄ αυτήν την κυβέρνηση».

Σε σχέση με το κούρεμα του χρέους, ο εισηγητής της ΝΔ τόνισε πως «είναι αδιανόητο να υποστούν τα ταμεία τις συνέπειές του και είναι αδιανόητο να υπάρξει κούρεμα των ομολόγων των φυσικών προσώπων που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Δημόσιο. Αυτόν τον Έλληνα επενδυτή, πρέπει να τον προστατεύσουμε».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταφέρθηκε εναντίον της «κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των απολογητών της» τονίζοντας: «Δανείζεστε 130 δισ. για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και λέτε στον λαό πως του κάνετε και χάρη, τη στιγμή που οι επιπτώσεις είναι διαχρονικές: Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών και μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης, δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς «ζητούν να μας σώσουν εκείνοι που μας έφεραν ως εδώ».

Επανέλαβε επίσης την πρόταση του κόμματός του για «περίοδο χάριτος 5 ετών, και αποπλήρωση 10 δισ. χρέους κάθε χρόνο με επιτόκιο 1%».

«Το κούρεμα του χρέους, είναι το τυρί σε μια φάκα δεκαετούς βαθειάς λιτότητας και μόνιμης Επιτροπείας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση, αντί για περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις, να προωθήσει το πάγωμα της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων από την Γερμανία, ύψους 1 δισ. ενώ κατήγγειλε και τις παραχωρήσεις προς τις τράπεζες, «ενώ τα κλειδιά θα τα κρατάνε οι μεγαλομέτοχοι, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη».

Με κοινό σημείο την ταύτιση στην ανάγκη προώθησης μέτρων ανάπτυξης της οικονομίας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στην πλειονότητα τους μίλησαν στο νομοσχέδιο για το PSI στη Βουλή και αντιπαρατέθηκαν για τις συνέπειες της συμφωνίας.

«Χωρίς ανάπτυξη και αυτή η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα επιτύχει», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης. «Πίσω από την απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν βρίσκεται η αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά των εταίρων. Γι΄ αυτό και εμείς δεν πανηγυρίζουμε αυτήν τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «όσο κι αν μας ενοχλούν οι δηλώσεις Σόϊμπλε, η πλάτη της Ευρώπης μπήκε. Και οι αγορές έλαβαν ήδη αυτό το μήνυμα. Ό,τι δηλαδή δεν είμαστε απομονωμένοι έστω και αν είμαστε αδύναμοι».

«Η οικονομική ανόρθωση και η ανάπτυξη είναι όροι απαραίτητοι ώστε να μιλάμε για μια Ελλάδα ανεξάρτητη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι «είναι ώρα να κάνουμε τα δύσκολα, διαφορετικά τον Ιούνιο θα έχουμε και άλλα προβλήματα».

«Με το PSI γίνεται χρεοκοπία μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη για τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παφίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διασώζει τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις τράπεζες, την ίδια ώρα που ενοχοποιεί τον λαό και εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση σε όσα κατακτήθηκαν με αγώνες».

«Επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει κερδοσκοπική τάση από τις τράπεζες, που έχουν πάρει ήδη 117 δισ. και θα πάρουν ίσως περισσότερα και από άλλα 30 δισ.

«Η χώρα δεν έχει ενδογενή αναπτυξιακή προοπτική», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η μηχανή της οικονομίας και να υπάρξουν αναπτυξιακές διαδικασίες.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης ("Δημοκρατική Αριστερά") είπε ότι η συμφωνία, σε συνδυασμό με τα ανηλεή μέτρα, μάς οδηγούν στον κίνδυνο να μην καταστεί βιώσιμο το χρέος το 2020. Αυτή τη στιγμή δώδεκα ηγέτες της ΕΕ εκπέμπουν SOS για στροφή στην ανάπτυξη», επισήμανε ο κ. Τσούκαλης, καλώντας την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτό το κλίμα για να απαιτήσει αναπτυξιακά μέτρα.

Ταύτιση απόψεων για την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων

«Χωρίς ανάπτυξη και αυτή η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα επιτύχει», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης. «Πίσω από την απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν βρίσκεται η αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά των εταίρων. Γι' αυτό και εμείς δεν πανηγυρίζουμε αυτήν τη συμφωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «όσο κι αν μας ενοχλούν οι δηλώσεις Σόιμπλε, η πλάτη της Ευρώπης μπήκε. Και οι αγορές έλαβαν ήδη αυτό το μήνυμα. Ό,τι δηλαδή δεν είμαστε απομονωμένοι έστω και αν είμαστε αδύναμοι».

«Η οικονομική ανόρθωση και η ανάπτυξη είναι όροι απαραίτητοι, ώστε να μιλάμε για μια Ελλάδα ανεξάρτητη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι «είναι ώρα να κάνουμε τα δύσκολα, διαφορετικά τον Ιούνιο θα έχουμε και άλλα προβλήματα».

«Με το PSI γίνεται χρεοκοπία μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη για τον ελληνικό λαό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διασώζει τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις τράπεζες, την ίδια ώρα που ενοχοποιεί τον λαό και εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση σε όσα κατακτήθηκαν με αγώνες».

«Επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει κερδοσκοπική τάση από τις τράπεζες, που έχουν πάρει ήδη 117 δισ. και θα πάρουν ίσως περισσότερα και από άλλα 30 δισ.

«Η χώρα δεν έχει ενδογενή αναπτυξιακή προοπτική», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η μηχανή της οικονομίας και να υπάρξουν αναπτυξιακές διαδικασίες.

Ο Νίκος Τσούκαλης εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστέρας είπε ότι η συμφωνία, σε συνδυασμό με τα ανηλεή μέτρα μάς οδηγούν στον κίνδυνο να μην καταστεί βιώσιμο το χρέος το 2020. «Αυτή τη στιγμή δώδεκα ηγέτες της ΕΕ εκπέμπουν SOS για στροφή στην ανάπτυξη», επισήμανε, καλώντας την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτό το κλίμα για να απαιτήσει αναπτυξιακά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή