Φυλάκιση με αναστολή για τους «παρατηρητές αεροπλάνων»

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2002 21:29
UPD:21:33
A- A A+

Ενοχοι για απόσπαση κρατικών μυστικών, κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, οι 12 Βρετανοί και 2 Ολλανδοί «παρατηρητές αεροπλάνων», οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 8 Νοεμβρίου 2001 στο πολεμικό αεροδρόμιο της πόλης να φωτογραφίζουν εγκαταστάσεις και αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 14 είχαν συλληφθεί και τρεις μέρες νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Είχαν αφεθεί όμως ελεύθεροι και οι αρχές τούς είχαν επισημάνει τις διατάξεις του Ποινικού Νόμου για φωτογραφήσεις σε απαγορευμένες περιοχές.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας έκρινε ένοχους τους οχτώ από αυτούς για παράνομη απόσπαση κρατικών μυστικών -αρχικά είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία- επιβάλλοντας τους τριετή ποινή φυλάκισης, ενώ στους υπόλοιπους έξι επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή, για συνέργεια.

Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι ασκούσαν «ένα χόμπυ».

«Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες που είχαν, είναι δυνατό να βρεθούν σε μία από τις 67.200 web σελίδες, που αναφέρονται στην ελληνική άμυνα», υποστηρίζει ο Paul Jackson, διπλωματικός συντάκτης και μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη, όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο του BBC News Online, όπου χρησιμοποιείται ως παράδειγμα η ιστοσελίδα www.Zap16.com .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή