Ομπάμα: Ωρα να σταματήσουν οι δολοφονίες των Σύρων πολιτών

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 23:46
UPD:25/02/2012 07:29

A- A A+

H διεθνής κοινότητα πρέπει να συνασπιστεί στην άσκηση πιέσεων προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ 'Ασαντ ώστε να παραιτηθεί, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις άρχισαν να απομακρύνουν αμάχους από την υπό πολιορκία πόλη Χομς.

«Ολοι μας παρακολουθούμε φρικτές εικόνες και συνειδητοποιούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Σύρο πρόεδρο ότι έχει έχει έρθει η ώρα για της μετάβασης» σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι ώρα να σταματήσουν οι δολοφονίες Σύρων πολιτών από την ίδια τους την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα ήταν σώφρον σε αυτή τη φάση να εξοπλιστεί η συριακή αντιπολιτευση, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις. «Η περαιτέρω στρατικοποίηση της Συρίας σε αυτή τη φάση δεν είναι η σωστή πολιτική για τώρα» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τις προηγούμενες μέρες οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ και Νιουτ Γκίνγκριτς είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στην παροχή εξοπλισμού στους σύρους αντικαθεστωτικούς.

Εξάλλου οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ καθώς και ο ανεξάρτητος συνάδελφός τους Τζο Λίμπερμαν υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους ότι απαιτούνται κατεπειγόντως «απτές ενέργειες» ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Σύροι «θα έχουν τα μέσα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους εναντίον των επιτιθέμενων». Η βοήθεια αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει «πρόσβαση σε όπλα, πληροφορίες, τηλεπικοινωνιακό υλικό, χρηματοδότηση, ιατρικό υλικό» διευκρινίζουν.

Αιματοχυσία δίχως τέλος

H αιματοχυσία στη Συρία δεν έχει τέλος. Τουλάχιστον 103 άνθρωποι έχασαν την Παρασκευή τη ζωή τους σε διάφορα σημεία της Συρίας, κυρίως στις πόλεις Χομς και Χαμά, από επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Ανάς αλ-Ταρσχεχ, ακτιβιστής που κινηματογραφούσε τους βομβαρδισμούς με στόχο να ανεβάσει το υλικό του στο You Tube, καθώς και 14 παιδιά.

Παράλληλα, μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απομάκρυναν είκοσι ακόμη γυναίκες και παιδιά από την περιοχή Μπαμπά Αμρό της επαρχίας Χομς.

«Ευελπιστούμε πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας και θα εκκενώσουμε την περιοχή αύριο το πρωί» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Κάρλα Χαντάντ, η οποία διευκρίνισε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί η εν λόγω επιχείρηση.

Η ΔΕΕΣ άρχισε να απομακρύνει άμαχο πληθυσμό από την πόλη Χομς, την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εδώ και 21 ημέρες, απο νωρίς χθες το πρωί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή