Συρία: Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση τραυματιών

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 20:46
A- A A+

Ακαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διεθνους Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου με τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση για την απομάκρυνση των τραυματιών που παραμένουν στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της υπό πολιορκία πόλης Χομς.

«Οι διαπραγματεύσεις (...) που είχαν ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου δεν κατέληξαν σε απτά αποτελέσματα σήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό, Σάλεχ Νταμπάκεχ. «Κατά συνέπεια, δυστυχώς δεν θα γίνει καμία εκκένωση σήμερα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο διεθνής οργανισμός «θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις αρχές και την αντιπολίτευση προκειμένου να μπει στο Μπάμπα Αμρ» και να παραλάβει τους τραυματίες.

Την Παρασκευή ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος παρέλαβαν επτά γυναίκες και παιδιά από το Μπάμπα Αμρ, που σφυροκοπείται εδώ και τρεις εβδομάδες από το στρατό. Δεν μπόρεσαν όμως να απομακρύνουν από την περιοχή του δύο τραυματισμένους δυτικούς δημοσιογράφους, ούτε τις σορούς των δύο συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στη Συρία.

Η οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι 19 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη Χομς, την πόλη που σφυροκοπείται αδιάκοπα εδώ και τρεις εβδομάδες από το συριακό στρατό. Επίσης, 16 στρατιώτες των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε συγκρούσεις με λιποτάκτες.

Στην επαρχία Χομς έξι πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένας 14χρονος, δολοφονήθηκαν στο Ταλμπισέχ, ένα παιδί σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στο Χουλέ και ένας άνδρας χτυπήθηκε από πυρά στο Ραστάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης έξι άτομα στο Αζάζ.

Ακτιβιστές ανέφεραν επίσης ότι στο Χαλέπι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους που παρακολουθούσε την κηδεία ενός άμαχου.

Αλλοι οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν όταν ο στρατός επιτέθηκε σε χωριά της επαρχίας Χάμα. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται μία γυναίκα και τρία κοριτσάκια.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από την έναρξη των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή