Συρία: Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα εν μέσω βιαιοτήτων

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012 07:53
UPD:13:31

A- A A+

δημοψήφισμα που αφορά στο νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο τώρα εκχωρεί κύρια προνόμια στον αρχηγό του κράτους αφαιρώντας τον κυρίαρχο ρόλο του κυβερνώντος εδώ και μισό αιώνα κόμματος Μπάαθ, διεξάγεται από το πρωί στη Συρία.

Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια Σύροι, ηλικίας άνω των 18 ετών, καλούνται στις κάλπες, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί και η αντιπολίτευση που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας αυτής.

Το σχέδιο Συντάγματος εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες υποσχέθηκε το συριακό καθεστώς για να κατευνάσει το κίνημα αμφισβήτησης.

Ο αρχηγός του κράτους επιλέγει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απορρίπτει νόμους.

Το άρθρο 88 προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται για δύο επταετείς θητείες, αλλά το άρθρο 155 διευκρινίζει ότι οι διατάξεις αυτές θα εφαρμοστούν από την προσεχή προεδρική εκλογή, το 2014, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία ακόμη 16 χρόνια.

Το νέο Σύνταγμα αντικαθιστά το άρθρο 8 του Συντάγματος του 1973 που ορίζει ότι το κόμμα Μπάαθ είναι «ο ηγέτης του κράτους και της κοινωνίας» με μια διάταξη που καθιερώνει τον «πολιτικό πλουραλισμό», ενώ διατηρεί το άρθρο 3, σύμφωνα με το οποίο ο «"πρόεδρος πρέπει να είναι μουσουλμάνος».

Αφίσες είναι τοιχοκολλημένες σε όλη την πρωτεύουσα. «Είναι η πρώτη φορά που τα μηνύματα περιορίζονται στην έκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, χωρίς να τους προτρέπουν να ψηφίσουν υπέρ του Συντάγματος», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Αντνάν Μαχμούντ.

Ωστόσο οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού κάλεσαν σε μποϊκοτάζ και σε γενική απεργία σήμερα Κυριακή σε όλη τη χώρα «γιατί το καθεστώς προσπαθεί με το τέχνασμα αυτό να κρύψει τα εγκλήματά του».

Την ίδια ώρα οι συριακές δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα την πόλη Χομς και πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας για να καταστείλουν την εξέγερση, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, εκ των οποίων 12 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία. Δεκατρείς άνθρωποι, από τους οποίους εννέα άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στη Χομς, την πόλη που βομβαρδίζεται ανηλεώς εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

«Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από τη ρίψη οβίδων στις συνοικίες Χαμιντίγια και Μπουστάν αλ-Ντιουάν και τέσσερις στρατιώτες εκ των οποίων ένας αξιωματικός του συριακού στρατού σκοτώθηκαν σε μάχες με λιποτάκτες στη συνοικία Χαμιντίγια», διευκρίνισε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οβίδες έπληξαν τις συνοικίες Μπάμπα Αμρ και Καρμ αλ-Ζεϊτούν. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν δύο άμαχους στη Ντεράα και έναν 45χρονο σε οδόφραγμα στη βορειοδυτική τοποθεσία Μααρέτ αλ-Νομάν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Χθες, σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, εκ των οποίων 72 άμαχοι, από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και 23 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος σε συγκρούσεις με τους λιποτάκτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή