Η Β. Κορέα «συμφώνησε να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές»

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 16:50
UPD:16:59

A- A A+

Η Bόρεια Κορέα συμφώνησε στο «πάγωμα» των πυρηνικών δοκιμών, εκτοξεύσεων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και εμπλουτισμού ουρανίου στον πυρηνικό σταθμό του Γιονγκμπόν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA και ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε να επιτρέψει σε επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επαληθεύσουν και να εποπτεύσουν το μορατόριουμ στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις απαντώντας σε αμερικανική έκκληση και «προσβλέποντας στη διατήρηση καλού κλίματος» στις υψηλόβαθμες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες για τη μεταφορά βοήθειας σε τρόφιμα 240.000 μετρικών τόνων.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν βαθιές ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας σε πολλούς τομείς, αλλά η σημερινή ανακοίνωση καταδεικνύει σημαντική, αν και περιορισμένη, πρόοδο στην απάντηση σε κάποιες από αυτές», αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή