Ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις του Ελεύθερου Θεάτρου

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 18:36
A- A A+

Δύο εκατομμύρια δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ θα μοιραστεί το ελεύθερο θέατρο για την τρέχουσα σεζόν, μετά την ανακοίνωση των σχετικών επιχορηγήσεων από την αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η Επιτροπή με το τελικό της σχήμα - Δημήτρης Τσατσούλης (πρόεδρος), Δήμητρα Κονδυλάκη (αντιπρόεδρος) και μέλη τους Κάτια Αρφαρά, Θοδωρή Γκόνη, Αντιγόνη Καράλη, Ειρήνη Μουντράκη και Λίνα Ρόζη- κατέληξε στις επιχορηγήσεις έπειτα από εξάμηνες τακτικές συνεδρίες. Έπρεπε να λάβει υπόψη της δύο βασικούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στις τελικές της αποφάσεις: Πρώτον, το δεσμευτικό ποσόν των 2.000.000 ευρώ το οποίο είχε στη διάθεσή της και δεύτερον, τη δηλωμένη απόφαση του Υπουργού να ενισχυθούν οι νέες θεατρικές ομάδες και δυνάμεις του τόπου.

Το ποσό μοιράζεται σε 67 θιάσους ή ομάδες για την παραγωγή 89 παραστάσεων. Αίτηση για επιχορήγηση έκαναν εκατόν πενήντα πέντε θίασοι (155) για την παραγωγή διακοσίων σαράντα δύο (242) παραστάσεων, τις οποίες η Επιτροπή εξέτασε μία προς μία.

Στη λίστα θεάτρων πολλαπλών παραγωγών στην πρώτη θέση βρίσκεται το Θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με 95.000 ευρώ και ακολουθούν η Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου με 70.000, οι εταιρείες Δόλιχος του Δημήτρη Τάρλοου, Χώρος και Πειραματική Σκηνή της Τέχνης από τη Θεσσαλονίκη και Μνήμη από τα Χανιά, που επιχορηγήθηκαν με 50.000 ευρώ έκαστη.

Στην κατηγορία θεατρικά σχήματα έως πέντε ετών μοιράστηκαν 365.000 ευρώ, από 5 - 10 ετών 360.000 και σε αυτά που είναι πάνω από 10 χρόνων 455.000 ευρώ.

Τέσσερις ομάδες στην κατηγορία παραστάσεις για παιδιά επιχορηγήθηκαν με 85.000 ευρώ.

Τα ποσά των επιχορηγήσεων θα δοθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη ως το καλοκαίρι και η δεύτερη στο τέλος του 2012.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θέατρο για παιδιά και εφήβους, λόγω περιορισμένου κονδυλίου, επελέγησαν μόνον τέσσερις προτάσεις - δύο παλαιότερες και δύο νεώτερες-, με το σκεπτικό ότι πρέπει όχι μόνο να τύχει ειδικής προσοχής αλλά και να επιχορηγείται από ειδικό, ανεξάρτητο λογαριασμό.

H αναλυτική λίστα των επιχορηγήσεων στο συνημμένο αρχείο.

Προτεινόμενα για εσάς