Στον υπουργό Δικαιοσύνης η αναφορά Μπακογιάννη για το «1 εκατομμύριο»

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 18:13
UPD:18:20

Η αναφορά εστάλη στον κ. Παπαϊωάννου (φωτογραφία) για να κρίνει εάν θα κινήσει ή όχι πειθαρχική διαδικασία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο μόνος αρμόδιος, λόγω του βαθμού που κατέχει ο κ. Νικολούδης στην εισαγγελική ιεραρχία, να τον ελέγξει πειθαρχικά.

A- A A+

Στον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, διαβίβασε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες την αναφορά της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση εξαγωγής του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο εξωτερικό.

Η αναφορά εστάλη στον κ. Παπαϊωάννου για να κρίνει εάν θα κινήσει ή όχι πειθαρχική διαδικασία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο μόνος αρμόδιος, λόγω του βαθμού που κατέχει ο κ. Νικολούδης στην εισαγγελική ιεραρχία, να τον ελέγξει πειθαρχικά. Εχει τη δυνατότητα να ζητήσει την προκαταρκτική έρευνα ή να ασκήσει πειθαρχική δίωξη ή να μην προβεί σε καμία ενέργεια.

Τη διαβίβαση της αναφοράς της στον υπουργό Δικαιοσύνης είχε ζητήσει την Τετάρτη κατά την επίσκεψή της στον κ. Τέντε η κ. Μπακογιάννη. Σε αυτήν μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «πρόκειται για ακατάλληλο εισαγγελικό λειτουργό για τη λεπτή θέση που βρίσκεται και ασφαλώς είναι ελεγκτέος για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα κ.λ.».

Παράλληλα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στο πλαίσιο της αναζήτησης της αλήθειας, όπως ανέφερε, επισκέφθηκε σήμερα τον αντιεισαγγελέα προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Πάντως, με ανακοίνωσή του ο κ. Νικολούδης υποστηρίζει ότι ενώπιον της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν ανέφερε καν τη λέξη «βουλευτής», δεν ανέφερε όνομα βουλευτή και δεν έκανε καμία καταγγελία. Οπως υπογραμμίζει, δεν ανέφερε ποτέ και σε κανέναν το όνομα του προσώπου που εξήγαγε το ένα εκατομμύριο δολάρια στο εξωτερικό.

«Απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και υπεραμυνόμενος του πολιτικού κόσμου της χώρας, τόνισα ότι "..αυτοί που υπάγονται στην ευρύτερη έννοια του όρου αυτού, δεν είναι η πλέον διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα...», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη τα ακόλουθα:

«Ανέφερα παραπέρα ότι από τους ελέγχους που διενήργησε η Αρχή και αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα δεν εντοπίσθηκε εγκληματική δραστηριότητα που να εμπίπτει στη σχετική με το "Ξέπλυμα Χρήματος" νομοθεσία. Στη μοναδική περίπτωση κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι ένας ή μία είχε μεταφέρει ένα εκατομμύριο στο εξωτερικό, ο έλεγχος δεν έδειξε εγκληματική προέλευση των χρημάτων. Στο ζήτημα αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει το αν η συναλλαγή έγινε τον Μάιο, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Δεν ανέφερα καν την λέξη "βουλευτής". Πολύ περισσότερο δεν ανέφερα κανένα όνομα ούτε ενώπιον της Επιτροπής, ούτε αργότερα ποτέ και σε κανέναν. Αυτό το τονίζω κατηγορηματικά. Το αν επελήφθη άλλη αρμόδια Αρχή και έκανε έρευνα στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας, αυτό ήταν κάτι που ούτε το αποφάσισα, ούτε να το αποτρέψω μπορούσα, ούτε και με αφορά. Σημειώνω τέλος, ότι τα καθήκοντά μου ως Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, θα συνεχίσω να τα εκτελώ έντιμα, αμερόληπτα και απροκατάληπτα, αδιάφορα με το ποιον θίγει ή ποιον ωφελεί η εφαρμογή των νομίμων και άσχετα με το αν κάποιος υβρίζει ή όχι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή