Στη Χομς της Συρίας έφθασε το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού που αναχώρησε νωρίτερα από τη Δαμασκό και στη συνέχεια αναμένετο να εισέλθει στη συνοικία Μπάμπα Αμρο μαζί με ασθενοφόρα της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
«Βρισκόμαστε στην Χομς κι ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στην Μπάμπα Αμρο» δήλωσε η επικεφαλής των εκπροσώπων της ICRC Κάρλα Χαντάντ.
Νωρίτερα, η ICRC είχε ανακοινώσει ότι αυτοκινητοπομπή επτά φορτηγών με τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνεται προς τη Χομς όπου εθελοντές και ασθενοφόρα της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου αναμένουν για να εισέλθουν μαζί στη συνοικία Μπάμπα Αμρο. Στόχος είναι να ξεκινήσει η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση αρρώστων και τραυματιών που χρήζουν ιατρικής βοήθειας.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωνε το κλείσιμο της γαλλικής πρεσβείας στη Δαμασκό, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ενισχύσει τη στήριξή του προς τους αντάρτες σε περίπτωση που δοθεί το σχετικό πράσινο φως από τον ΟΗΕ.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι η χώρα του στηρίζει την δημιουργία ανθρωπιστικής ζώνης κοντά στα σύνορα της Συρίας. «Δεν υπάρχει συζήτηση να δράσουμε άμεσα ή έμμεσα, εκτός και αν τεθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι νομικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικής ζώνης ή για προμήθεια όπλων στην αντιπολίτευση».
Ο Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε τέλος ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι οι δικτάτορες, μία μέρα, θα πληρώσουν για τις πράξεις τους», ήταν το μήνυμά του προς το καθεστώς Ασαντ.
Νωρίτερα ιδιαίτερα σκληρός έναντι της Δαμασκού εμφανίστηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Συρίας «θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα κατά του λαού της».
«Πρέπει να ξεκινήσουμε να συγκεντρώνουμε τις αποδείξεις τώρα ώστε κάποτε, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί να περάσει, να έρθει η ημέρα της κρίσης για αυτό το φοβερό καθεστώς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κάμερον σε δηλώσεις κατά την άφιξή του για τη σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Όπως επεσήμανε, αυτό που έχει σημασία είναι «να συγκεντρωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και να σχηματιστεί η εικόνα ώστε να λογοδοτήσει αυτό το εγκληματικό καθεστώς και να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράττει κατά του λαού του»
Η Μόσχα δεν παίρνει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς, διεμήνυσε με τη σειρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στα ξένα μέσα ενημέρωσης πως η χώρα του δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τη Συρία. «Η αρχή που πρεσβεύουμε», συμπλήρωσε είναι να μην ενθαρρύνουμε την ένοπλη σύγκρουση και να καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν στις συνθήκες εκεχειρίας.
Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου με αφορμή τις προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι ευνοούν της αντιπολιτευση στη Συρία σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ανάμειξης.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τις συριακές αρχές να μην προβούν σε αντίποινα στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, λέγοντας πως έχει πληροφορίες για ομαδική εκτέλεση 17 ανθρώπων.
«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες αυτές", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Ρούπερτ Κόλβιλ, ο οποίος υπενθύμισε στη Δαμασκό τις ευθύνες της όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εχουν διαπραχθεί πολλά εγκλήματα τους τελευταίους μήνες στη Συρία», πρόσθεσε και κάλεσε τη Δαμασκό να μην προβεί «σε αντίποινα, βασανισμούς και αυθαίρετες συλλήψεις».