«Λευκές Νύχτες» στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 12:21
UPD:28/11/2012 14:39

Το διήγημα «Λευκές Νύχτες» του Φιοντόρ Μιχαΐλοβιτς Ντοστογιέφσκι, ανεβαίνει την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στην B΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, με πρωταγωνιστές τους Λουκία Μιχαλοπούλου και Στάθη Μαντζώρο.

A- A A+

Το διήγημα «Λευκές Νύχτες» του Φιοντόρ Μιχαΐλοβιτς Ντοστογιέφσκι, ανεβαίνει την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στην B΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, με πρωταγωνιστές τους Λουκία Μιχαλοπούλου και Στάθη Μαντζώρο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καταλειφού.

Το έργο

Το ατμοσφαιρικό διήγημα - που γράφτηκε το 1848- έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στην μικρή οθόνη, τόσο στη ρωσική όσο και την ευρωπαϊκή, στην Ιταλία, την Ισπανία κ.α.. Επιπλέον, το έργο έχει μεταφερθεί στον ρωσικό κινηματογράφο το 1992. Κι αργότερα έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία και στο Χόλυγουντ. Στην Ελλάδα έχει διασκευαστεί λίγες φορές για το θέατρο. Η τελευταία ήταν με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το 2002.

Υπόθεση

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που θα παίξει μοιραίο ρόλο για τους ήρωες του έργου.

Ο ιδιοφυής Ρώσος δημιουργός Ντοστογιέφσκι χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς ως ένας από τους σπουδαιότερους ψυχογράφους, ενώ είναι αξιοθαύμαστη η ποιότητα του συνόλου των έργων του, η πλειοψηφία των οποίων χαρακτηρίζεται αριστουργηματική.

Ένας εικοσιεξάχρονος νέος, μοναχικός και ονειροπόλος περιπλανιέται μια νύχτα στην πόλη που έχει ερημώσει, καθώς όλοι ξεσηκώθηκαν και πήγαν να ξεκαλοκαιριάσουν στην εξοχή. Στην προκυμαία του καναλιού, πολύ κοντά στα κάγκελα, στέκεται μια γυναίκα και κλαίει. Ένα τυχαίο συμβάν στέκεται η αιτία να γνωριστούν. Κάποιο μυστικό βασανίζει τη σκέψη της κοπέλας και αποφασίζει να το εμπιστευτεί στον νέο. Του δίνει ραντεβού για την επόμενη νύχτα, με έναν όρο όμως: να μην την ερωτευτεί...

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Καταλειφός αναφέρει για το έργο: «Ονειροπόλος είναι αυτός που επιδιώκει πράγματα ακατόρθωτα, που δεν λαμβάνει υπόψιν του την πραγματικότητα και δε δεσμεύεται απ' αυτήν. Μια καλοκαιριάτικη λευκή νύχτα, ο Ονειροπόλος συναντάει τη Νάστενκα. Μαζί δραπετεύουν από την πεζή αυτή πραγματικότητα που τους περιβάλλει, σ' έναν κόσμο παραμυθένιο που θα τους εξασφαλίσει τουλάχιστον μία αληθινή στιγμή ευτυχίας».

Συντελεστές

Mετάφραση: Αρης Αλεξάνδρου, διασκευή: από την ομάδα εργασίας στη διάρκεια των προβών, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός, σκηνικά & κοστούμια: Εύα Μανιδάκη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, μoυσική: Σταύρος Γασπαράτος, επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Φωτιάδη, διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Ξανθοπουλίδου. Ερμηνεύουν: Λουκία Μιχαλοπούλου, Στάθης Μαντζώρος.

Πληροφορίες

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β΄ Σκηνή - Κεφαλληνίας 18, Αθήνα τηλ.: 210 8838727. Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00. Γενική είσοδος 16 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς