Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης, η Διευθύντρια του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου, ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ Ιωάννης Βασιλειάδης, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών και μέλη της αθλητικής οικογένειας.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών είπε μεταξύ άλλων: «Στο νομοσχέδιο που φέραμε, υπάρχουν οι θεσμοί, οι διαδικασίες και οι τιμωρίες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία θέματα, δηλαδή τη διαφθορά, τη βία και το ντόπινγκ. Πρέπει να πω ότι πέρασε από τα περισσότερα κόμματα κι έτσι έγινε το πρώτο βήμα. Ωστόσο πρέπει πλέον αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν αλλά και να εφαρμοστούν, ώστε να αλλάξει η μορφή του αθλητισμού στη χώρα».
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος ανέλυσε τι προηγήθηκε της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου: «Πριν από μερικούς μήνες, όταν ακούστηκε ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Κώδικα της WADA, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου. Κινδύνου ότι, αν δεν συμμορφωνόμασταν, ήταν πιθανή η επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή της Ελλάδας από του Ολυμπιακούς Αγώνες. Η θέση μας ήταν ακόμη πιο δύσκολη γιατί είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του 2004 και του 2008 σχετικά με το doping και η χώρα μας είχε ήδη διασυρθεί αρκετά».
Το λόγο πήρε ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής. «Εδώ και 2,5 χρόνια διακηρύξαμε την προσήλωση της Πολιτείας στον καθαρό αθλητισμό μετά από τις πληγές του 2004, που πλήγωσαν την εικόνα μας στον παγκόσμιο χώρο και κυρίως εμάς τους ίδιους. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σύνολο του αθλητικού κόσμου ήταν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια που σας παρουσιάζουμε σήμερα, προκειμένου οι ελληνικές επιτυχίες να είναι καθαρές επιτυχίες. Άλλωστε, έχω πει ότι δεν θέλουμε να είμαστε στην πρωτοκαθεδρία των μεταλλίων, αλλά στην πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού πνεύματος. Η συστηματοποίηση των κανόνων δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος αυτής της προσπάθειας, βάζει όμως τη βάση για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο κ. Μπιτσαξής.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Χαρά Σπηλιοπούλου παρουσίασε την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 3956/17-02-2012(ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία για το αντιντόπινγκ με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO κατά της φαρμακοδιέγερσης για τον αθλητισμό που κυρώθηκε με το νόμο 3516/2006, τα Διεθνή Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
Μετά τη λήξη της ενημέρωσης, ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, του Προέδρου της ΕΟΕ, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και της Διευθύντριας του ΕΣΚΑΝ Χαράς Σπηλιοπούλου, με τον Σπύρο Καπράλο να αναφέρει τι ενέργειες της ΕΟΕ στο θέμα του αντιντόπινγκ μέχρι το Λονδίνο:
«Στείλαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις Ομοσπονδίες τον κανονισμό ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αλλά και τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο καιρό πριν, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου. Έχουμε στείλει έγγραφο σε όλες τις Ομοσπονδίες και ζητήσαμε να ενημερώσουν τους αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς να στείλουν στο ΕΣΚΑΝ τα whereabouts για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ακόμη και για τους αθλητές που διεκδικούν πρόκριση στους Αγώνες του Λονδίνου. Έχουμε ζητήσει όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα το καλοκαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα να έχουν περάσει τουλάχιστον από ένα έλεγχο ντόπινγκ το λιγότερο πριν μπουν στο αεροπλάνο για τους Ολυμπιακούς. Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, μια συνεργασία που εξελίσσεται σε πολύ καλό κλίμα εδώ και αρκετά χρόνια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ