Στη Συρία η επικεφαλής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 15:22
UPD:17:40

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, στην οποία δεν είχε επιτραπεί την περασμένη εβδομάδα η πρόσβαση στη Συρία, πραγματοποιεί τριήμερη αποστολή στη χώρα για να προσπαθήσει να πείσει τις αρχές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους.

A- A A+

Συνομιλίες στη Δαμασκό είχε σήμερα η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Χομς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

«Μόλις ολοκλήρωσε μια συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών και βρίσκεται τώρα καθ' οδόν προς τη Χομς», δήλωσε νωρίτερα από τη Γενεύη η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η Έιμος, στην οποία δεν είχε επιτραπεί την περασμένη εβδομάδα η πρόσβαση στη Συρία, πραγματοποιεί τριήμερη αποστολή στη χώρα για να προσπαθήσει να πείσει τις αρχές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους.

Η Συρία δεν επιτρέπει στον ΟΗΕ την πρόσβαση στη χώρα, κάτι που έχει επιτραπεί μόνο στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Ωστόσο οι συριακές αρχές εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς, για την οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις πληροφορίες για εκτελέσεις, φυλακίσεις και βασανισμούς.

Συριακά άρματα μάχης βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύκτας περιοχές της αντιπολίτευσης στη Χομς και ο Ερυθρός Σταυρός προσπάθησε για έκτη ημέρα να μπει στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, προπύργιο των ανταρτών που έπεσε και όπου οι ακτιβιστές αναφέρουν αιματηρά αντίποινα από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς τη Δαμασκό λόγω της επιδεινούμενης κατάσταση ασφαλείας. Η εταιρεία εκτελούσε τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως στη συριακή πρωτεύουσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή