Αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Σερβίας

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 18:50
UPD:28/11/2012 14:42

Η ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» θα ανοίξει τις προβολές για την 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

A- A A+

Η 1η Εβδομάδα Σύγχρονου Σερβικού Κινηματογράφου στην Αθήνα θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα και το Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας.

Το Αφιέρωμα εστιάζει στη σερβική κινηματογραφική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τους σημαντικότερους Σέρβους δημιουργούς τόσο της παλαιότερης, όσο και της νεότερης γενιάς. Η προσέγγιση των δύο αδελφών λαών, η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στον τομέα της κινηματογραφικής συμπαραγωγής αποτελούν, επίσης, ζητούμενα της διοργάνωσης αυτής.

Στο πνεύμα αυτό θα παρευρεθεί στην Αθήνα ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας Ντάρκο Μπάιτς, ο οποίος αναφέρει σχετικά με το αφιέρωμα: «Ο κινηματογράφος έχει απομείνει ως η τελευταία όαση ελεύθερης σκέψης στην αρένα της παγκοσμιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γι' αυτό μας ενθαρρύνει η δημιουργία ταινιών τόσο με τα κλασικά όσο και τα σύγχρονα μέσα, οι οποίες μέσα από την ποιότητα, την αυτοκριτική και τις γενναίες καλλιτεχνικές λύσεις που προτείνουν, αντιτίθενται στην υβριδική βιομηχανοποιημένη ταινία και την ομοιογενή σκέψη που πλασάρουν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης θα συνεισφέρει θετικά στη συνεργασία των δυο επιτυχημένων κινηματογραφικά ευρωπαϊκών χωρών».

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος θα προβληθούν 12 ταινίες μυθοπλασίας που σημάδεψαν τη νέα αυτή περίοδο της σερβικής ιστορίας, από τις οποίες οι 10 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, διέγραψαν σημαντική πορεία στα διεθνή Φεστιβάλ κι έλαβαν πολλές διακρίσεις, σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του σύγχρονου σερβικού κινηματογράφου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ταινίες όπως το «Μοντεβιδέο, η γεύση ενός ονείρου» (του Dragan Bjelogrlic, 2010) που έκοψε πάνω από 520.000 εισιτήρια στη Σερβία κι αποτέλεσε τη φετινή υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ, και «Τίλβα Ρος» (του Nikola Lezaic, 2010), που απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί των ταινιών θα παρευρεθούν στην Αθήνα για να προλογίσουν τις ταινίες τους, και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πέμπτη 8 Μαρτίου

19.30 Έναρξη

«Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» [Είσοδος μόνο με προσκλήσεις]

Παρασκευή 9 Μαρτίου

19.00 «Μοντεβιδέο, γεύση του ονείρου»

Παρουσία του σκηνοθέτη, του παραγωγού και των ηθοποιών της ταινίας

22.00 «Sinema Komunisto»

Σάββατο 10 Μαρτίου

18.00 «Η παγίδα»

20.00 «Ταξίδια του μέλιτος»

Παρουσία του σκηνοθέτη

22.30 «Τίλβα Ρος»

Κυριακή 11 Μαρτίου

18.00 «Aσπρος, άσπρος κόσμος»

20.00 «Εδώ και εκεί» (Ραντεβού στο Βελιγράδι)

22.00 «Έρωτας και άλλα εγκλήματα»

Δευτέρα 12 Μαρτίου

20.00 «Το ξύρισμα»

22.00 «Besa»

Τρίτη 13 Μαρτίου

19.30 «Ο Aγιος Γεώργιος πυροβολεί το δράκο»

22.00 «Καθημερινοί άνθρωποι»

Τετάρτη 14 Μαρτίου

20.00 «O Gringo»

22.00 «Η Περιοδεία»

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134 - 136. Από τις 8 έως και τις 14 Μαρτίου. Είσοδος 4 - 7 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς