Λύθηκε η πολιορκία του αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα

Συγκρούσεις στον Ναό της Θείας Γέννησης
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2002 07:19
UPD:07:48

A- A A+

Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ απέσυρε μετά από έναν μήνα τις δυνάμεις του από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα και έλυσε την πολιορκία. Είχε προηγηθεί η παράδοση των έξι Παλαιστινίων μαχητών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το αρχηγείο του Παλαιστινίου ηγέτη στην Ιεριχώ, όπου θα κρατηθούν υπό την επιτήρηση Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων, όπως προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο.

«Δεν είναι σημαντικό αυτό που συνέβη σε εμένα, σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει στον Ναό της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ, πρόκειται για έγκλημα», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αραφάτ. Πρόσθεσε, ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι τρομοκράτες, ναζί και ρατσιστές και χαρακτήρισε την κατάσταση απαράδεκτη, όχι μόνο για τους Παλαιστινίους, αλλά για όλους τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, για τα Ηνωμένες Εθνη τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στον Ναό, σημειώθηκαν οι σφοδρότερες συγκρούσεις από τότε που άρχισε η πολιορκία, εδώ και έναν μήνα. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αντάλλαξαν πυροβολισμούς, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά σε τμήματα του συγκροτήματος στον περίβολο της εκκλησίας και πυκνός καπνός υψώθηκε από την πλατεία της Φάτνης στην οποία βλέπει η εκκλησία. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι επιχείρησαν να εισβάλλουν στον Ναό και άρχισαν να βάλλουν με μυδραλιοβόλα και να ρίχνουν φωτοβολίδες.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του κατηγορεί τους Παλαιστινίους ότι έβαλαν οι ίδιοι την φωτιά και αρνήθηκαν βοήθεια για την κατάσβεσή της, ενώ τόνισε ότι άνδρες του απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν πρώτοι. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι δεν φαίνεται να έχει υποστεί κάποια ζημιά η Βασιλική του Ναού, ενώ σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, υπάρχουν τρεις τραυματίες μέσα στην εκκλήσία. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού με άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Τουλκαρέμ επιβάλλοντος απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το Ισραήλ δεν εγγυάται ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Αραφάτ, θα μπορούσε να επιστρέψει στη Δυτική Οχθη, εάν αποφάσιζε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Ο κ. Σαρόν είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει νέο ειρηνευτικό σχέδιο στον Τζωρτζ Μπους, που θα προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, γύρω από το Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά την άρση της πολιορκίας στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ κατήγγειλε τις «βάρβαρες ενέργειες» του ισραηλινού στρατού και υποστήριξε ότι οι φανατικοί που δολοφόνησαν τον πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στο Ισραήλ.

«Ελπίζω ότι ακούσατε τον πρόεδρο Μουμπάρακ που ανησυχεί σαν κι εμένα για τις βάρβαρες ενέργειες του ισραηλινού στρατού», είπε ο Αραφάτ, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είπε ότι είναι δεσμευμένος στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε με τον Ράμπιν το 1993. «Δεν μπορώ να ξεχάσω την ειρήνη των γενναίων που υπέγραψα με τον εταίρο μου τον Ράμπιν ο οποίος δολοφονήθηκε από αυτές τις φανατικές ομάδες που σήμερα έχουν την εξουσία στο Ισραήλ», είπε.

Ο Ράμπιν πυροβολήθηκε το 1995 σε μια διαδήλωση για την ειρήνη στο Τελ Αβίβ από τον Ισραηλινό Γιγκάλ Αμίρ ο οποίος δήλωσε αργότερα ότι τον δολοφόνησε επειδή διαφωνούσε με την πολιτική του της «ειρήνης έναντι εδαφών» με τους Αραβες. Ο Αραφάτ συγκρίνει συχνά την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την εποχή της πρωθυπουργίας του Ράμπιν με την ένταση που επικράτησε αργότερα. Σε ερώτηση εάν έχει χάσει τις ελπίδες του για ειρήνευση, ο Παλαιστίνιος ηγέτης είπε : «Πιστεύω ότι εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή