«Συγκλονισμένη» από όσα είδε στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της συριακής πόλης Χομς δήλωσε σήμερα η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι επιθυμεί να μάθει τι συνέβη στους κατοίκους της.
«Συγκλονίστηκα από όσα είδα στην Μπάμπα Αμρ χθες», δήλωσε η Έιμος στο Reuters μετά τη συνάντησή της με Σύρους υπουργούς στη Δαμασκό.
«Η καταστροφή εκεί είναι μεγάλη, αυτό το κομμάτι της Χομς είναι εντελώς κατεστραμμένο και ανησυχώ για την τύχη των ανθρώπων που ζουν εκεί», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τυνήσιο πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι από την Τύνιδα ότι η χώρα του είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία από οποιαδήποτε δύναμη εκτός περιφέρειας.
«Η Τουρκία είναι κατά μίας επέμβασης από οποιαδήποτε δύναμη εκτός περιφέρειας», υπογράμμισε ο Γκιουλ. «Μία τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.
«Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε καθεστώς να περάσει στη χρήση βίας (...) και τη δικτατορία (...) Η απόφαση να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον του λαού έχει αναγάγει το ζήτημα σε διεθνούς ενδιαφέροντος», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία έκανε προσπάθειες να προωθήσει τις αλλαγές που χρειάζονται στη Συρία, όμως όταν κατάλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής με αυτό το καθεστώς, τότε άρχισε να παίρνει τη θέση του συριακού λαού», εξήγησε ο Γκιουλ, αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης της χώρας του.
Ο Μαρζούκι είπε από την πλευρά του ότι η χώρα του τάσσεται επίσης κατά μίας μη αραβικής επέμβασης στη Συρία, αλλά θα ήταν διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μία αραβική ειρηνευτική δύναμη.
Ο Μαρζούκι, η χώρα του οποίου έχει προσφέρει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ άσυλο σε μία προσπάθεια να τερματιστεί η βία, σημείωσε ότι η καλύτερη λύση παραμένει μία αποχώρηση από την εξουσία του Ασαντ έπειτα από διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια η μετάβαση στη δημοκρατία.
«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές προσπάθειες, κυρίως με τους Ρώσους και τους Κινέζους φίλους μας, καθώς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να πείσουν το συριακό καθεστώς ότι το παιχνίδι τελείωσε», υπογράμμισε ο Μαρζούκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ