Διώξεις για πέντε κακουργηματικές πράξεις άσκησε ο εισαγγελέας σε έξι άτομα για την υπόθεση της απάτης σε βάρος του ΙΚΑ Καλλιθέας, που ζημίωσε το Ίδρυμα με πάνω 6 εκατ. ευρώ. Κατηγορούμενοι είναι τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του υποκαταστήματος και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, που πλέον διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για μία πρώην υπάλληλο σε κατάστημα του ΙΚΑ στη Λακωνία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΙΚΑ, με τη συνεργασία ασφαλισμένων, φέρεται ότι εξέδιδαν με ίδιον όφελος πλαστά πιστοποιητικά για την είσπραξη επιδομάτων σε μη δικαιούχους, νοσηλίων κ.ά., ενέργειες που εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο. Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.
Σύμφωνα πάντα με τις αρχές, η δράση των υπόπτων αρχίζει από το 2003 ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν την έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.
Μεγάλες αποκλίσεις και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τράπεζες, οικονομικές Υπηρεσίες και δηλώσεις «πόθεν έσχες» των φερόμενων ως εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το 2003 έως και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ, τέσσερα φύλλα επιταγών, συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας τους.
Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή.
«Οι προσπάθειες των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξάλειψη της διαφθοράς συνεχίζονται με τη βοήθεια του νέου ηλεκτρονικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία με στόχο την "ηλεκτρονική θωράκιση" των ελεγκτικών μηχανισμών του» τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος, αναφερόμενη στη μεγαλύτερη, όπως τη χαρακτηρίζει, απάτη, που έχει γίνει σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου.