Συμφωνία για την ανάγκη τερματισμού της βίας στη Συρία

Μεταξύ Αράβων και Ρωσίας
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012 16:28
UPD:17:09
REUTERS

A- A A+

Σε συμφωνία για την ανάγκη τερματισμού της βίας στη Συρία και αμερόληπτης παρακολούθησης της κατάστασης κατέληξαν τα Αραβικά έθνη και η Ρωσία, όπως δήλωσαν οι υπουργοί τους.

Συμφωνούν επίσης στην αντίθεσή τους στην ξένη επέμβαση, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην υποστήριξή τους προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.

Η συμφωνία των πέντε σημείων ανακοινώθηκε σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών των αραβικών χωρών στο Κάιρο, στη σύνοδό τους για την κρίση στη Συρία, στην οποία συμμετείχε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ Μπιν Τζάσιμ αλ θάνι ανακοίνωσαν τη συμφωνία σε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία δεν δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν ότι η Συρία είναι έτοιμη για «κάθε ειλικρινή προσπάθεια» για να τερματιστεί μια χρονιά ταραχών, κατηγορώντας όμως «τρομοκρατικές ομάδες» ότι παρεμποδίζουν τη λύση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η Συρία είναι έτοιμη να κάνει κάθε ειλικρινή προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση για τα γεγονότα των οποίων είναι μάρτυρας», φέρεται ότι δήλωσε ο Ασαντ σύμφωνα με το πρακτορτείο SANA.

«Κανένας πολιτικός διάλογος ή πολιτική δραστηριότητα δεν μπορεί να επιτύχει, ενώ υπάρχουν ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που επιχειρούν και εξαπλώνουν το χάος και την αστάθεια», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε νωρίτερα ότι «θετικό κλίμα επικρατεί στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ασαντ και του απεσταλμένου του ΟΗΕ Κόφι Αναν», ο οποίος μετέβη στη Συρία για να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός στις συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τα μέσα Μαρτίου του 2011.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή