Β. Σόιμπλε: «Δεν θέλουμε να θέσουμε την Ελλάδα υπό την κατοχή μας»

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012 13:08
UPD:15:50
A- A A+

«Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, η χώρα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αυτή είναι η βάση της συναλλαγής για το πρόγραμμα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόμπλε, σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο.

«Αν αυτό πάψει να ισχύει, η ευθύνη θα πέσει σε αυτούς, που απορρίπτουν τη συμφωνία», επισημαίνειο ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ο κ. Σόμπλε εμφανίζει τη χώρα του διαθέσιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά, όπως τονίζει, «κανένας δεν αναγκάζει την Ελλάδα να αποδεχθεί τη βοήθεια».

Δεν αποκλείει την ιδέα προώθησης ενός σχεδίου «Μάρσαλ», καθώς «το σχέδιο αυτό αποτελεί πρωτίστως καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πλην όμως, «η Επιτροπή πρέπει να βεβαιώθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα κονδύλια με τρόπο, που θα διεγείρουν την ανάπτυξη».

«Εμείς, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν», αλλά «δεν θέλουμε να πιστέψει κανείς ότι θέλουμε να θέσουμε την Ελλάδα υπό την κατοχή μας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποτε η Ελλάδα κι ένα τρίτο πακέτο στήριξης, ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως «δεν είναι τώρα η στιγμή» να συζητηθεί κάτι τέτοιο, καθώς τώρα «είναι η ώρα υλοποίησης του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα», δεδομένου ότι η χώρα δεν είχε χρόνο να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη αποστολή στην Ελλάδα Γερμανών εφοριακών στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος για την ενδυνάμωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος, κάνει λόγο για «φόβο του συνδικάτου Ελλήνων εφοριακών ότι οι Γερμανοί ειδικοί θα κλέψουν τη δουλειά των Ελλήνων συναδέρφων τους», γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει «σκέτη ανοησία».

«Λάβαμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις»

Σε άλλη συνέντυεξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πεπεισμένος για «τα δύσκολα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Ελλάδα για την εξυγίανση» χωρίς να αποκλείσει την ανάγκη για ένα νέο πακέτο στήριξης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι λάβαμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας» είπε ο υπουργός στην εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι ένα δεύτερο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας βασισμένο στις αναλύσεις της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) είναι «ένα σενάριο ρεαλιστικό, όχι αισιόδοξο».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η ανάλυση της τρόικας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα δημόσιο χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, ο στόχος θα επιτευχθεί αν η Ελλάδα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας, αλλά μιλάμε για μια προθεσμία οκτώ ετών. Δεν μπορεί να δοθεί εγγύηση επιτυχίας 100%».

Για τον Γερμανό υπουργό «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης» αν και υπογράμμισε ότι «δεν είναι η στιγμή για κερδοσκοπία αλλά για την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου στήριξης».

Ερωτηθείς για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», ο υπουργός έριξε το μπαλάκι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία «οφείλει να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ήδη διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την τόνωση της ανάπτυξης». Ακόμη κι αν η Αθήνα δεν μπορεί να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας: «μεταρρυθμίσεις και μείωση του χρέους».

Οι θυσίες, που ζητήθηκαν από τους Έλληνες για να μείνουν στο ευρώ, δεν είναι υπερβολικές σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός έφθασε στο επίπεδο αυτού των Ισπανών». Υπογράμμισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους Έλληνες είναι δύο φορές λιγότερο σκληρές από αυτές που δέχτηκαν μετά το 1989 οι Εσθονοί, οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι» για να ενταχθούν στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία «ούτε προτίθεται, ούτε μπορεί να εξουσιάζει την Ευρώπη».

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εξήρε το έργο του Μάριο Μόντι, ο οποίος ηγείται από τα μέσα Νοεμβρίου κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ιταλία.

«Είναι ένας φάρος ελπίδας, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο Β. Σόιμπλε δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη, την Τρίτη, της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στη Ρώμη.

«Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον Μόντι ποιες είναι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Οι αγορές τον εμπιστεύονται» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή