Ολλανδία: Δολοφονήθηκε ο ακροδεξιός ηγέτης Πιμ Φόρτουιν

Τρίτη, 07 Μαΐου 2002 07:33
UPD:08:43
A- A A+

Ο Πιμ Φόρτουιν, o ηγέτης της λαϊκής ακροδεξιάς παράταξης της Ολλανδίας, δολοφονήθηκε χθες βράδυ από ένοπλο, ενώ αναχωρούσε από ραδιοφωνικό σταθμό του Χίλβερσουμ. Ενας άνδρας που θεωρήθηκε ύποπτος, συνελήφθη και ανακρίνεται από την αστυνομία, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η δολοφονία αναστάτωσε την πολιτική ζωή της Ολλανδίας. Τα πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαϊου.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα αναβληθούν οι εκλογές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βιμ Κοκ.

Ο πρωθυπουργός, που προήδρευσε σε έκτακτη σύνοδο της κυβέρνησής του, τόνισε πως προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θα διαβουλευθεί με τους υπευθύνους του κόμματος του Φόρτουιν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πως στις επερχόμενες εκλογές ο σχηματισμός του δολοφονηθέντος ηγέτη θα συγκέντρωνε περί τις 25 έδρες (επί 150 εδρών) στην Κάτω Βουλή, γεγονός που θα τον καθιστούσε την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς, Πίμ Φόρτουιν, χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη ακατανόητη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ματαίωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Ολλανδία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή