Αφγανιστάν: Επίθεση εναντίον διερευνητικής αντιπροσωπείας για τη σφαγή αμάχων

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 12:15

Eκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν σήμερα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τζαλαλαμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, στην πρώτη δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους φόνους των16 Αφγανών αμάχων, ενώ σε άλλο περιστατικό η αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης για την έρευνα της υπόθεσης δολοφονίας 16 Αφγανών πολιτών από Αμερικανό στρατιώτη, δέχτηκε επίθεση από ενόπλους.

A- A A+

Επίθεση από ενόπλους δέχτηκε η αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης που διόρισε ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι για να ερευνήσει την υπόθεση δολοφονίας 16 Αφγανών πολιτών από Αμερικανό στρατιώτη, λίγες ώρες μετά την απειλή των Ταλιμπάν με αποκεφαλισμούς Αμερικανών στρατιωτών σε αντίποινα.

Η αντιπροσωπεία, που αποτελείται από ανώτατους Αφγανούς αξιωματούχους, βρισκόταν καθ’οδόν στην τοποθεσία της σφαγής στα χωριά Νατζιμπάν και Αλεκοζάι στην Κανταχάρ, όταν δέχτηκε επίθεση. Ανάμεσα στα μέλη της είναι δύο από τους αδελφούς του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Αμυνας, Πληροφοριών και Εσωτερικών.

Οι αδερφοί του Καρζάι είναι σώοι μετά τη σύντομη ανταλλαγή πυροβολισμών, ωστόσο το Reuters κάνει λόγο για δύο τραυματίες, ένα στρατιώτη κι έναν πολίτη.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο προειδοποιεί για μία ακόμη φορά τους Αμερικανούς κτήνη ότι οι μουτζαχεντίν θα εκδικηθούν και, με τη βοήθεια του Θεού, θα σκοτώσουν και θα αποκεφαλίσουν τους σαδιστές δολοφόνους στρατιώτες σας», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν σήμερα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τζαλαλαμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, στην πρώτη δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους φόνους των16 Αφγανών αμάχων.

Το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες μετά τη βεβήλωση του κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες, που πυροδότησε βίαιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα των θάνατο 40 ανθρώπων.

Μιλώντας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Καρζάι, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το περιστατικό είχε ενισχύσει την αποφασιστικότητά του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη και ότι η αποχώρηση πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε χθες ότι ο Αμερικανός υπαξιωματικός που κατηγορείται για τις δολοφονίες αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν καταδικαστεί.

Αναφερόμενος στο στρατιώτη, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, ο Πανέτα είπε: «βγήκε νωρίς το πρωί και πήγε σε αυτά τα σπίτια και πυροβόλησε αυτές τις οικογένειες. Και κατόπιν, κάποια στιγμή, επέστρεψε στην προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων και βασικά παραδόθηκε, είπε σε ανθρώπους τι συνέβη».

Το μακελειό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Αφγανιστάν, όπου πολλοί απαίτησαν οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την Καμπούλ μια συμφωνία για την μακροπρόθεσμη παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ στο αφγανικό έδαφος και μετά το 2014.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή