Την παραμονή στο ελληνικό Χρηματιστήριο των προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο βουλευτής Εύβοιας, τομεάρχης ΜΜΕ της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.
O τομεάρχης ΜΜΕ της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι εάν οι ΔΕΚΟ βγουν από το ελληνικό Χρηματιστήριο, όλα τα κέρδη τους θα φεύγουν στο εξωτερικό, κάτι που θα είναι επιζήμιο για το συμφέρον της χώρας και πως η βαρύτητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ισοπεδωθεί μέχρι κατάρρευσης.
«Είναι σαφές», συμπληρώνει, «ότι ο Έλληνας πολίτης δεν θα έχει κανένα όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις, εάν δεν θα μπορεί να εισπράξει ένα μέρος των κερδών από τη διαχείριση των ξένων μάνατζερς».
Όπως επισημαίνει ο κ. Κεδίκογλου, για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε κάθε προκήρυξη αποκρατικοποίησης ΔΕΚΟειδικός συμβατικός όρος που να υποχρεώνει τον αγοραστή να διατηρήσει εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο τη δημόσια εταιρία που απέκτησε».
Tο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και στόχο την διεκδίκηση του δικαιώματος συμμετοχής των Ελλήνων έστω και ως μέτοχοι μειοψηφίας στα κέρδη από τη διαχείριση του εθνικού μας πλούτου όπως τα νερά, το ρεύμα, τα λιμάνια και τον ορυκτό πλούτο επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της παραμονής των προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να μπει σε κάθε προκήρυξη αποκρατικοποίησης ΔΕΚΟ ειδικός "συμβατικός" όρος που να υποχρεώνει τον αγοραστή να διατηρήσει εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο τη δημόσια εταιρία που απέκτησε. Σε αντίθετη περίπτωση αν οι ελληνικές ΔΕΚΟ βγουν από το ελληνικό Χρηματιστήριο, όλα τα κέρδη τους θα φεύγουν στο εξωτερικό και οι Έλληνες πολίτες και το ελληνικό κράτος δεν θα έχουν κανένα όφελος. Επίσης η βαρύτητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ισοπεδωθεί μέχρι κατάρρευσης και αυτό θα αποτελέσει τρομερό πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας μας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σχετικά με το παραπάνω ενδεχόμενο;
2. Θα επιτρέψουμε ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο;