Ενας δανδής της πολιτικής με λόγο ρατσιστικό

Τρίτη, 07 Μαΐου 2002 11:29
UPD:11:31

A- A A+

Ο ακροδεξιός ολλανδός πολιτικός Πιμ Φόρτουιν, ο οποίος έπεσε χθες νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου, είχε αναστατώσει την πολιτική ζωή μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ενώ οι σφυγμομετρήσεις για τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαϊου του έδιναν ποσοστό 15%.

Με αυτά τα προγνωστικά ο Φόρτουιν θα έπαιρνε περισσότερες από 25 έδρες επί συνόλου 150 και το κόμμα του, η Λίτα Πιμ Φόρτουιν, θα μπορούσε να αναδειχθεί στον τρίτο πολιτικό σχηματισμό της Ολλανδίας. Ο ίδιος δεν έκρυβε τη φιλοδοξία του να γίνει ακόμη και πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση.

Στο παρελθόν, πολιτικοί και ΜΜΕ στην Ολλανδία είχαν την τάση να παίρνουν ελαφρά αυτόν τον δανδή της πολιτικής, ανοικτά ομοφυλόφιλο, με το ξυρισμένο κεφάλι και τα ιταλικά χειροποίητα κοστούμια. Το κλίμα άλλαξε, όταν ο Φόρτουιν κέρδισε στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου τη δεύτερη πόλη της χώρας, το Ρότερνταμ.

Ο 53χρονος καθηγητής κοινωνιολογίας σόκαρε την πολιτική τάξη της Ολλανδίας όταν ζήτησε την κατάργηση του 1ου άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει τις διακρίσεις.

Οι υποσχέσεις του τύπου «να τελειώνουμε με την παραδοσιακή πολιτική τάξη» φαίνεται ότι σαγήνευσαν τους νέους, καθώς σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το 20% μεταξύ 18-24 ετών δήλωναν έτοιμοι να τον ψηφίσουν.

Το φάρμακό του για τους τοξικομανείς; «Αν αυτοί θέλουν να χαθούν, οι αρχές πρέπει να τους βοηθήσουν. Θέλετε κι άλλο; Μια ενισχυμένη δόση; Κανένα πρόβλημα», συνήθιζε να λέει.

Η απάντησή του στους νέους μετανάστες; «Η Ολλανδία είναι πλήρης». Τις πιο πολεμικές δηλώσεις του όμως τις φύλαγε για το Ισλάμ, το οποίο χαρακτήριζε «οπισθοδρομικό πολιτισμό».

Στην Ολλανδία, όπου οι περισσότεροι πολιτικοί επαίρονται για τον μετρημένο τρόπο ζωής τους, ο Φόρτουιν ξεχώριζε με το πολυτελές αυτοκίνητό του με οδηγό.

Το σπίτι του στο Ρότερνταμ που ονομάζεται Casa di Pietro έχει την μορφή ρωμαϊκής βίλας με πολλά έργα τέχνης.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Φόρτουιν έγινε γνωστός ως αρθρογράφος και σχολιαστής και δημοσίευσε δεκάδες δοκίμια, μεταξύ των οποίων «η Ευρώπη χωρίς ψυχή» και «η Ολλανδία πνίγεται».

Σε μια χώρα όπου οι αριθμοί δείχνουν ότι η εγκληματικότητα δεν αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ο Φόρτουιν επωφελήθηκε «από το κλίμα ανασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται ότι απειλούνται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», εκτιμά ο ολλανδός πολιτειολόγος Ζαν Τιλί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή