Προβληματισμός από τη δολοφονία του Πιμ Φόρτουιν

Τρίτη, 07 Μαΐου 2002 13:05
A- A A+

Η δολοφονία του ολλανδού πολέμιου των μεταναστών, Πιμ Φόρτουιν, έδωσε δραματικό τόνο στην αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς και των ξενοφοβικών κινημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επίθεση από άγνωστο οπλοφόρο σημειώθηκε μια ημέρα μετά την ήττα του γάλλου ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει πως το ψηφοδέλτιο του Φόρτουιν θα είχε μεγάλα κέρδη και πιθανόν να ανέτρεπε την ισορροπία δυνάμεων στην Ολλανδία στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαϊου.

Ωστόσο ο Φόρτουιν, με ξυρισμένο κεφάλι και δηλωμένος ομοφυλόφιλος πρώην καθηγητής Κοινωνιολογίας που απέρριπτε με οργή οποιαδήποτε σύγκριση με τον Λεπέν, ήταν στην ουσία παντελώς άγνωστος τρεις μήνες πριν.

Ο Φόρτουιν ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο όταν το ψηφοδέλτιο "Βιώσιμο Ρότερνταμ" του οποίου ηγείτο κέρδισε την ισορροπία δυνάμεων στις δημοτικές εκλογές στη μεγαλύτερη ολλανδική πόλη το Μάρτιο.

Επρόκειτο για μια από τις επιθετικές προελάσεις των ακροδεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη που επωφελούνται από τη λαϊκή οργή για τη μετανάστευση, το έγκλημα και αυτό που θεωρούν ως απώλεια της εθνικής ταυτότητας.

Με διαφορετικούς όρους, η τάση είχε πλήξει τα δύο τελευταία χρόνια την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Γαλλία και, σε μικρότερο βαθμό, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Οπως στις περισσότερες χώρες, το κόμμα του Φόρτουιν εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το μοναδικό, χαρισματικό του ηγέτη.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο Φόρτουιν είπε πως οι "πολιτικά ορθοί" αριστεροί ηγέτες έχουν πυροδοτήσει την αύξηση της ακροδεξιάς με το να εμποδίζουν τη συζήτηση των μεταναστευτικών προβλημάτων.

«Παντού στην Ευρώπη, οι σοσιαλιστές και η άκρα αριστερά έχουν απαγορεύσει τη συζήτηση των προβλημάτων της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα το λύνεις», είπε ο Φόρτουιν, που τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των ολλανδικών συνόρων στους μετανάστες και ειδικά στους μουσουλμάνους.

Απομένει να δούμε αν ο θάνατός του θα προκαλέσει ψήφο συμπάθειας για το "μάρτυρα" την επόμενη εβδομάδα ή αν θα στερήσει ένα νεογέννητο σχηματισμό με πολιτικά ασήμαντα στελέχη από το μοναδικό τους θέλγητρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή