Ο προγραμματισμός για την ψήφιση όλων των τελευταίων νομοθετικών εκκρεμοτήτων με καταληκτικό ορίζοντα τις αρχές Απριλίου καταρτίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Από την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος θα εξαρτηθεί η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να προσδιοριστεί στο τέλος Μαρτίου.
Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το τέλος «της μεγάλης και πολυδιάστατης», όπως είπε, προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας στα επόμενα χρόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, που αφορούν, από τη μια πλευρά, την υλοποίηση μέτρων και εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος και, από την άλλη, την ψήφιση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που είναι άμεσης προτεραιότητας.
Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και από την πλευρά των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και από τη Βουλή, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Fitch επισήμανε ότι αυτή αποτελεί το «πρώτο θετικό αποτέλεσμα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών». «Ήταν, πιστεύω, μια σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως, ακόμη και μετά από αυτήν την αναβάθμιση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο, αλλά η αναβάθμιση είναι ενδεικτική της προόδου που σημειώνεται», τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «φαινόμενα βίας» που έχουν, όπως είπε, εκδηλωθεί κατά τους τελευταίους μήνες και τα οποία ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε συγκεκριμένα ότι «τα φαινόμενα βίας και ανομίας που έχουν εκδηλωθεί πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά παράλληλα και από την κοινωνία στο σύνολό της, δηλαδή, από τις πολιτικές δυνάμεις, τους εκπαιδευτικούς, τα ΜΜΕ που πρέπει να συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των θεσμών και να αποτρέπουν πράξεις που πλήττουν τη Δημοκρατία».
Όσον αφορά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, επισήμανε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν ώστε να διασφαλιστεί «ο ιστορικός και ενωτικός χαρακτήρας αυτών των εκδηλώσεων». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε μάλιστα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην νέα δανειακή σύμβαση. Οι τελικές υπογραφές από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο θα τεθούν αύριο και θα σταλούν στις Βρυξέλλες για τις αντίστοιχες υπογραφές από την πλευρά των εταίρων.
Κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι την τελευταία διετία χάθηκαν από τη ρευστότητα της χώρας 70 δισ. ευρώ και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ακόμη ότι αν δεν υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης δεν θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, ενώ αποφασίστηκε να μετατεθούν οι κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος για μετά τις εκλογές, το πιθανότερο τον Ιούλιο.
Τέλος, με άλλη Νομοθετική του Πράξη το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Την Πέμπτη οι αποφάσεις του ΔΝΤ για το νέο δανειακό πρόγραμμα
Στο μεταξύ, η πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή του ΔΝΤ με 28 δισεκατομμύρια ευρώ στο νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών, μετά και από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ενέκρινε την Τετάρτη τροποποίηση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ταμείου (EFF) ώστε να επιτρέπει εκτεταμένες ρυθμίσεις που πρόκειται να εγκριθούν μέχρι το πολύ τέσσερα χρόνια από την αρχή. Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν η έγκριση μόνο για μέχρι τρία έτη, με δυνατότητα μεταγενέστερης ρύθμισης έως και τέσσερα χρόνια.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην έκθεση που ετοίμασε η «αποστολή του ΔΝΤ» με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, προς τα μέλη του συμβουλίου, γίνεται η εισήγηση να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά» τότε θα καλυφθούν από την Ε.Ε..
Σύμφωνα επίσης με άλλα κύρια σημεία της έκθεσης, τονίζεται ότι χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Εκτιμάται ακόμη ότι χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».
Παρά τις δυσκολίες, αναγνωρίζεται πάντως ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ καλωσορίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος, με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ