Ηλ. Μπεριάτος: Καμία πολιτική παρέμβαση στις εργασίες της Στατιστικής Υπηρεσίας

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 06:56
UPD:08:22
A- A A+

Δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση στις εργασίες της Στατιστικής Υπηρεσίας και της διαδόχου ΕΛΣΤΑΤ, για την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος προς τα πάνω, διαβεβαίωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, μέχρι το Δεκέμβριο του 2010.

«Εξ όσων γνωρίζω, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν παρενέβη στη διαμόρφωση του ελλείμματος από το 13,6% στο 15,4%», ανέφερε ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Κατηγορηματικά, ούτε από τον επικεφαλής της Eurostat ούτε από κανένα πολιτικό πρόσωπο υπήρξε παρέμβαση προκειμένου να ενταχθούν οι ΔΕΚΟ πάση θυσία στο έλλειμμα».

Στην κατάθεσή του ο κ. Μπεριάτος υπογράμμισε πως υπάρχει μονάχα μία μεθοδολογία αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων, την οποία «δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε ο πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε πως η πρόβλεψη ελλείμματος 6% που είχε ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 2/10/2009 υπό την υπουργία του Γ. Παπαθανασίου ήταν υποεκτιμημένη.

Κατάθεση Γ. Συμιγιάννη

Στην Επιτροπή κατέθεσε και ο Γεώργιος Συμιγιάννης, ειδικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην εκπρόσωπος της ΤτΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ.

«Κατά την κρίση μου ορθώς εφαρμόστηκαν οι σχετικοί Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για τη μέτρηση του ελλείμματος και του χρέους και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι έγινε κάτι το οποίο θα ήταν παράτυπο - πολύ δε περισσότερο μάλιστα, διότι τα οποιαδήποτε μεγέθη καταρτίστηκαν ύστερα από διαβουλεύσεις που είχαν οι υπάλληλοι της Στατιστικής Αρχής, οι υπάλληλοι από το Γενικό Λογιστήριο και βεβαίως και από τη EUROSTAT και επομένως αυτό κατά τη γνώμη μου προσθέτει κάποια διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες, αλλά και πιστοποιεί την ακρίβεια των μεγεθών που τελικά εμφανίζονται στο έλλειμμα ή στο χρέος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υποστήριξε πως η μεθοδολογία είναι δεδομένη «και δεν χρειάζεται αμφισβητήσεις» - το δε ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφών ESA95, με βάση το οποίο εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης ανεβάζοντας το έλλειμμα, «είναι νόμος, είναι στο εσωτερικό δίκαιο της κάθε χώρας και περνά αυτόματα».

Ερωτηθείς για τη λειτουργία του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, διατύπωσε επικρίσεις για τη στάση του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως δεν έχει δει τις μελέτες για την ένταξη των 17 ΔΕΚΟ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα, και πως δεν είχε ενημέρωση για τις διαδικασίες και τις εργασίες αναμόρφωσης των δεικτών, από τις 8 Οκτωβρίου του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 που αντικαταστάθηκε, καθώς το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά με ευθύνη του προέδρου του.

Παρότι υπερασπίστηκε τα στοιχεία τα οποία «τα διαμορφώνουν οι υπηρεσίες και όχι ο πρόεδρος», συμφώνησε πως «το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, έπρεπε να ενημερωθεί και να δώσει γνώμη».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την περί «Τιτανικού» δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε λέγοντας ότι: «δεν νομίζω ότι ήταν και η καλύτερη δήλωση που μπορούσε να γίνει. Δεν νομίζω πως θα έκανα εγώ μια τέτοια δήλωση».

Βολές κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ

Κριτική στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για τη συμπεριφορά του εντός του Διοικητικού Συμβουλίου άσκησε ο Κωνσταντίνος Σκορδάς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

«Τα νούμερα του ελλείμματος του 15,4%, τα μάθαμε από την ανακοίνωση της Eurostat», καθώς ο κ. Γεωργίου είχε αποκλείσει τα μέλη του Δ.Σ. από κάθε είδους πληροφόρηση, υποστήριξε ο κ. Σκορδάς, καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

«Αν τα στοιχεία ήταν άριστα, γιατί να μην μας τα φέρει;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εμένα δε μου δόθηκε η δυνατότητα σαν μέλος του συμβουλίου να δω τη μεθοδολογία και να δω τα πλήρη στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ελλείμματος. Δε μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε επαφή με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών. Επιπλέον, όταν ζητήθηκε, να αποτελέσουν τα ίδια στοιχεία αντικείμενο συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και ψηφοφορίας μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, αυτό δεν έγινε».

Επιπλέον, ο κ. Σκορδάς, κατήγγειλε πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ επιμένει να μην συγκαλεί το Διοικητικό της Συμβούλιο παραβιάζοντας το νόμο, και πως εξέδωσε ακόμα και το νέο Κανονισμό μόνος του.

Εξέφρασε ακόμη τη διαμαρτυρία του για το ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αγνόησαν τις καταγγελίες για τη συμπεριφορά του κ. Γεωργίου - και μάλιστα, «στο δεύτερο Μνημόνιο του δίνεται η δυνατότητα να διορίζει και τον δικηγόρο της ΕΛΣΤΑΤ».

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, ο κ.Σκορδάς παραδέχθηκε πως δεν έχει γίνει δέκτης καμίας καταγγελίας περί πολιτικής, ή προσωπικής - του προέδρου - παρέμβασης στο έργο των επιστημόνων της ΕΛΣΤΑΤ και πως απ΄ τις συγκρούσεις στο Δ.Σ. της Αρχής, «δεν επηρεάστηκε το επιστημονικό της έργο».

Ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε, (εφόσον είχε προβλέψει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του 2009), να το μειώσει κατά δύο μονάδες λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, ο κ. Σκορδάς απάντησε: «Θα μπορούσε αυτό να γίνει θεωρητικά, αν θα μπορούσε να μεταθέσει δαπάνες του τελευταίου τριμήνου στο 2010, ή να μεταφέρει έσοδα του 2010 στο 2009».

Σε κάθε περίπτωση, όμως,παραδέχθηκε ερωτηθείς από την Α. Παπαθανάση, πως «θέλουμε αξιόπιστα στοιχεία και όχι βολικά στοιχεία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή