Με «Αχαρνής» και «Πλούτο» ο Σαββόπουλος στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 13:58

A- A A+

Συναυλίες βασισμένες σε δύο κλασσικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους «Αχαρνής» και τον «Πλούτο», θα δώσει ο αγαπημένος τραγουδιστής και συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος στις 3 και 4 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012» του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Τα συνολικά έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν υπέρ τού Ταμείου Yποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων, με σκοπό την παροχή μερικών ή ολικών απαλλαγών από δίδακτρα σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

Τα δύο έργα

Οι κατά Σαββόπουλο «Αχαρνής» πρωτοπαρουσιάστηκαν στην μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας τον Δεκέμβρη τού 1976 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο το φθινόπωρο τού 1977. Ο Νιόνιος ξεκίνησε να γράφει την μουσική για τους «Αχαρνής» μετά από «παραγγελία» του Θεάτρου Τέχνης, μεταφράζοντας ο ίδιος ελεύθερα τα σημεία που θα μελοποιούσε. Στην πορεία όμως, διαφώνησε με τον Κάρολο Κουν σε θέματα μετάφρασης - απόδοσης, με αποτέλεσμα ο Σαββόπουλος να παρουσιάσει σε δική του πλέον παράσταση τους «Αχαρνής» με τίτλο «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», στο υπόγειο της Πλάκας. Σε εκείνη την παράσταση τραγουδούσαν οι Σάκης Μπουλάς, Νίκος Παπάζογλου, Μανώλης Ρασούλης, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος Ζιώγαλας, Βαγγέλης Ξύδης, Κώστας Γεωργίου και Ηλίας Λιούγκος.

Για την άλλη κωμωδία του Αριστοφάνη, τον «Πλούτο», ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη μουσική και μετέφρασε τα χορικά το 1985 για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το ίδιο εκείνο καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι και κυκλοφόρησε σε βινύλιο το 1996.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν γνωστά τραγούδια τού Διονύση Σαββόπουλου από το «Φορτηγό», το «Περιβόλι Του Τρελού», το «Βρώμικο Ψωμί», τα «Δέκα Χρόνια Κομμάτια», τη «Ρεζέρβα», τα «Τραπεζάκια Έξω» και τον «Χρονοποιό».

Η μουσική και τα τραγούδια από τα δύο έργα θα παρουσιαστούν σε μορφή συναυλίας από τον ίδιο τον Διονύση Σαββόπουλο και δεκαέξι μουσικούς και τραγουδιστές. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η χορωδία των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές

Τα κείμενα, η αφήγηση, η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι του Διονύση Σαββόπουλου, οι ενορχηστρώσεις και η διεύθυνση ορχήστρας του Ορέστη Πλακίδη, οι σχεδιασμοί κοστουμιών του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Κορυφαίοι: Ρωξάνη Γαρεφαλάκη, Άσπα Θεοφίλου, Βασιλική Καρακώστα, Aλκης Κωνσταντόπουλος, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Μυλωνάς.

Μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Κώστας Γιαννίρης (μπάσο), Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρες), Απόστολος Καλογιάννης (τρομπέτα), Τάσος Παπαστάμου (βιολί), Ορέστης Πλακίδης (πιάνο, πλήκτρα), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Θοδωρής Σουκέρας (τρομπόνι), Οδυσσέας Τσάκαλος (τύμπανα).

Πληροφορίες

Αρσάκεια Σχολεία Αθηνών, τηλ. 210 6755555 (εσωτ. 142, 156), Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης 2310 304000 (εσωτ.410, 411). Εισιτήρια: Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης , τηλ. 2310895938-939 και στην πλατεία Αριστοτέλους.

Προτεινόμενα για εσάς