Εκτόξευση δορυφόρου σχεδιάζει η Βόρεια Κορέα

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 07:20

Sύμφωνα με το KCNA, η εκτόξευση θα γίνει προς νότο και δεν θα έχει καμιά συνέπεια για τις γειτονικές χώρες, ενώ ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά για «ειρηνικούς σκοπούς». Ξένοι αξιωματούχοι ωστόσο έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις εκτοξεύσεις αυτές ως συγκαλυμμένες πυραυλικές δοκιμές.

A- A A+

Την εκτόξευση ενός πυραύλου προκειμένου να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο σχεδιάζει η Βόρεια Κορέα. Η ενέργεια αυτή θα αποτελούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία είχε ψηφιστεί μετά από μια παρόμοια εκτόξευση το 2009.

Η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει από την 12η ως την 16η Απριλίου για να τιμηθεί η 100ή επέτειος από την γέννηση του ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Sύμφωνα με το KCNA, η εκτόξευση θα γίνει προς νότο και δεν θα έχει καμιά συνέπεια για τις γειτονικές χώρες, ενώ ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά για «ειρηνικούς σκοπούς».

Ξένοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις εκτοξεύσεις αυτές ως συγκαλυμμένες πυραυλικές δοκιμές.

REUTERS

Ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το σχέδιο της Βόρειας Κορέας θα αποτελούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.

Ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόσθεσε πως το Τόκιο θα συζητήσει το θέμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή