Κ.Ανάν: Προς συζητήσεις για αποστολή επιθεωρητών στη Συρία

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 16:36
UPD:18:00

A- A A+

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν αποστέλλει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αντιπροσωπεία του στη Δαμασκό για συζητήσεις σχετικά με την πρόταση για ανάπτυξη διεθνών επιθεωρητών στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως μία από τις προτάσεις μας είναι ένας μηχανισμός επιθεωρητών», είπε ο Αχμαντ Φάουζι από τη Γενεύη, σχολιάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που αναμεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο SANA.

«Αποστέλλει μία ομάδα -μία τεχνική αποστολή- στη Δαμασκό, στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού, και πως θα εφαρμοσθούν άλλα στοιχεία των προτάσεων», πρόσθεσε ο Φάουζι.

Παράλληλα, ο Ανάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο του και να δείξει ενότητα υποστηρίζοντας τις προσπάθειές του για τον τερματισμό της βίας, που έφερε τη Συρία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο του 15εθνούς Συμβουλίου μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Ανάν δήλωσε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά τους σε υποστήριξη των προσπαθειών του να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες του να μεταβάλει τη δυναμική της σύγκρουσης, δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες του Συμβουλίου μη θέλοντας να κατονομασθούν.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο δύο φορές σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ για τις διάρκειας ενός έτους προσπάθειές του να συντρίψει τις υπέρ της δημοκρατίας διαδηλώσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή