Προεδρικές εκλογές στο Ανατολικό Τιμόρ

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 07:51
UPD:13:31

A- A A+

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Ανατολικό Τιμόρ προσήλθαν στις κάλπες των προεδρικών εκλογών, που χαρακτηρίστηκαν ως δοκιμασία για την πολιτική σταθερότητα στο νεότερο και φτωχότερο κράτος της Ασίας, τη στιγμή που οι τελευταίες δυνάμεις του ΟΗΕ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Η χώρα είναι πρώην πορτογαλική αποικία που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ινδονησία μετά το δημοψήφισμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1999. Ο τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Ζουζέ Ράμος-Όρτα διεκδικεί μία δεύτερη πενταετία θητεία με αντιπάλους του ακόμη 11 υποψήφιους.

Είχε κερδίσει με την υποστήριξη του Γκουσμάο το 2007, όταν ο τότε πρόεδρος μεταπήδησε στην πρωθυπουργία. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο και ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο σε δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος δεν επηρεάζει τόσο τη χάραξη πολιτικής αλλά θεωρείται σημαντική ενοποιητική μορφή σε μια χώρα που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει μετά τον πολυετή πόλεμο για την ανεξαρτητοποίησή της και τη βία που αμαύρωσε τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισα στις 15:00 (08:00). Χιλιάδες ψηφοφόροι περίμεναν έξω από πολλά τμήματα στην πρωτεύουσα Ντίλι ήδη μια ώρα πριν ανοίξουν.

Διεθνείς παρατηρητές και αντιπροσωπείες από την Αυστραλία, την ΕΕ και πορτογαλόφωνα κράτη βρίσκονται στη χώρα για την επιτήρηση της διαδικασίας. Την ασφάλεια έχουν αναλάβει οι εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας, πάντως αυτές του ΟΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν αν χρειαστεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή