ΠΑΣΟΚ: Κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει την ψυχή του
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 09:00
UPD:14:52
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία. Η διαδικασία αποτελεί κρίσιμο τεστ για τη συσπείρωση της κομματικής βάσης του Κινήματος ενόψει των εθνικών εκλογών.

Η προσέλευση, σύμφωνα με στελέχη της Ιπποκράτους, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και για το λόγο αυτόν η ολοκλήρωση των εκλογών έλαβε παράταση μίας ώρας, έως τις 18.00. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, κατά τις δύο πρώτες ώρες της διαδικασίας στην ψηφοφορία συμμετείχαν περίπου 50.000 άτομα.

«Χαμόγελα στο Κίνημα σκορπά η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Στις 6.000 έφτανε ως στις 12 το μεσημέρι ο αριθμός των πολιτών που ψήφισαν στα 17 εκλογικά κέντρα της Α' Θεσσαλονίκης.

Ικανοποιημένος με τη συμμετοχή εμφανίστηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποιος -εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψήφισε στη Νέα Φιλαδέλφεια- δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει, την ψυχή του, τον εαυτό του, τους ανθρώπους που το συγκροτούν» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2152207 .

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ειναι τα ηγετικά του στελέχη, είναι η ίδια η κοινωνική του βάση», τόνισε ο εν δυνάμει πρόεδρος του Κινήματος.

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι με την ευρεία συμμετοχή θα διαψεύσουμε όλους όσοι πίστευαν ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να ανακάμψει» και πρόσθεσε: «Η εκλογή του νέου προέδρου δεν είναι η δική μου εκλογή. Είναι μια αφετηρία. Σήμερα αρχίζουμε».

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Η Ελλάδα αλλάζει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει ως πυλώνας σταθερότητας και φορέας αλλαγών», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Κινήματος και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Ερυθραία.

Είπε ακόμη πως πιστεύει ότι «η επόμενη ηγεσία θα χει μπροστά πιο πολλή ξαστεριά και πιο ηλιόλουστες μέρες, παρά τις πολλές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος «ως απλός πολίτης» θα είναι κοντά στην προσπάθεια για αλλαγή της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργικής θητείας «αναλάβαμε ένα τεράστιο βάρος που δεν μας αναλογούσε ιστορικά, αλλά το αναλάβαμε με χρέος να μην βουλιάξει η χώρα και να αλλάξει η χώρα».

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, όταν ήλθε στην εξουσία είχε μπροστά του ένα τιτάνιο έργο, καθώς -όπως είπε- «υπήρχε ένα σύστημα που για πολλά χρόνια σπατάλησε τον πλούτο του ελληνικού λαού με αδειαφάνεια και λεηλασία».

Βήμα επαναπροσέγγισης του ΠΑΣΟΚ από τη Μ. Αποστολάκη

Εν τω μεταξύ, το παρών στην εκλογική διαδικασία έδωσε και η ανεξάρτηση βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, ενέργεια που μαρτυρά την πρόθεσή της να τερματίσει το «διαζύγιό» της με το Κίνημα.

«Τιποτα δεν είναι ίδιο με χθες, ούτε η χώρα μας ούτε οι πολίτες ούτε το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η κ. Αποστολάκη μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι αποφασισμένο να κάνει μια νέα αρχή και μία επανεκκίνηση.

«Αισθάνομαι ότι εχω χρέος να δώσω το παρών για την ανάκαμψη με όλες μου τις δυνάμεις», τόνισε.

Ομαλή η εξέλιξη της ψηφοφορίας

Εξάλλου, ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα λευκά ψηφοδέλτια, ενώ παρατηρήθηκε και έλλειψη φακέλων, με αποτέλσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους ψηφοφόρους.

Για περίπου μια ώρα διακόπηκε η ψηφοφορία στο κεντρικό εκλογικό τμήμα στο Δήμο Ιεράπετρας στην Κρήτη, έπειτα από αίτημα ομάδας αγροτών από την περιοχή Λασιθίου που ζήτησαν να εκφραστεί διαμαρτυρία για την εξαγγελθείσα απεργία των ναυτεργατών, η οποία θέτει σε κίνδυνο ευπαθή αγροτικά προϊόντα.

Οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ απoδέχθηκαν το αίτημα των αγροτών και ως «ένδειξη συμπαράστασης» διέκοψαν για λίγο την εκλογική διαδικασία.

Η διαδικασία

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9.00 και ολοκληρώνεται στις 18.00. Οι εσωκοματικές εκλογές διεξάγονται σε 768 εκλογικά κέντρα, στα οποία λειτουργούν 1074 κάλπες.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών αποτελούνται από μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών Οργανώσεων της χώρας, με τη συμμετοχή και εποπτεία μελών των Συντονιστικών Επιτροπών των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών.

Η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), που εποπτεύει την εκλογική διαδικασία, θα εκδώσει τα πρώτα αποτελέσματα αμέσως μετά την πιστοποίηση των εγγραφών και την παραλαβή, από το ηλεκτρονικό σύστημα, του 25% των ψηφοδελτίων.

Ο κατάλογος των πιστοποιημένων εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pasok.gr .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή