Στην Μαρία Κίτσου η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 22:24
UPD:20/03/2012 10:42
A- A A+

Η έκτη απονομή του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» - που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου- πραγματοποιήθηκε χθες, για πρώτη φορά στον κατάμεστο πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος που φέρει το όνομα της αξέχαστης Ελληνίδας, στην Πλάκα.

Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, ενώ η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Το βραβείο κέρδισε η Μαρία Κίτσου, για τον ρόλο «Έλεν» στο έργο «Ορφανά» του Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

Τη βραδιά άνοιξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Μάγια Λυμπεροπούλου, που - μεταξύ άλλων- ανέφερε: «η αλησμόνητη Μελίνα δεν θα ήταν από εκείνους που πιστεύουν ότι το κυριότερο πρόβλημα του θεάτρου είναι το οικονομικό, αλλά από εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχει η ορατή απειλή το θέατρο και η υποκριτική να μην είναι τέχνη, αλλά επάγγελμα».

Την τελετή απονομής παρουσίασε με εξαίρετη μαεστρία ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Η περσινή νικήτρια Λουκία Μιχαλοπούλου απουσίαζε, λόγω της παρουσίας της σε παράσταση- και απευθύνθηκε στο παρευρισκόμενο κοινό μέσω γράμματος που απέστειλε, όπου -χρησιμοποιώντας λόγια της Μελίνας- μίλησε για την καρφίτσα, την οποία η ίδια φόρεσε μόνο την ημέρα που την κέρδισε.

Η Μανουέλα Παυλίδου ανακοίνωσε τη φετινή νικήτρια. Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Τα Παιδιά του Πειραιά» που έπαιζε το πιάνο ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, η Μαρία Κίτσου παραλαμβάνοντας την καρφίτσα της Μελίνας, φανερά συγκινημένη, είπε: «δεν το περίμενα καθόλου. Απίστευτη τιμή για εμένα. Ένα βαθύ ευχαριστώ, μέσα από την ψυχή μου, στην κριτική επιτροπή που πίστεψε σε εμένα. Ελπίζω να σας βγάλω ασπροπρόσωπους. Ευχαριστώ όλου όσους έχουμε δουλέψει μαζί. Αφιερώνω το βραβείο στον μπαμπά μου, που ξέρω ότι είναι κάπου εδώ και ότι είναι πολύ περήφανος».

Μαζί με τη νικήτρια, το βραβείο διεκδίκησαν φέτος οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Κυριακουλάκου, Χριστίνα Μαξούρη και Λένα Παπαληγούρα.

Μετά το τέλος της απονομής ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση των μελών της επιτροπής με νέους σπουδαστές θεατρικών σχολών, που επικεντρώθηκε στο ποιες πρέπει να είναι οι παράμετροι και ποια τα κριτήρια της απονομής του βραβείου, αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα, με επίκεντρο το μήνυμα ότι ένα βραβείο δεν είναι μόνο μια καταξίωση αλλά κυρίως μια σκυτάλη ευθύνης για το μέλλον. «Σε λίγο εμείς θα πάμε στα σπίτια μας. Εσείς είστε το μέλλον», είπε απευθυνόμενος στους νεαρούς σπουδαστές, στην αρχή της συζήτησης, ο συντονιστής της, Δημήτρης Λιγνάδης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς