Ο χορός επιβιώνει στη σύγχρονη πόλη

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 12:18
UPD:12:25

Τρόπους επιβίωσης σε ένα σύγχρονο αστικό τοπίο αναζητά η χορογράφος Πατρίσια Απέργη.

A- A A+

Στην παράσταση «Era poVera» η χορογράφος Πατρίσια Απέργη και η ομάδα Αερίτες, χρησιμοποιώντας σύγχρονους χορευτικούς κώδικες, συσχετίζουν το ανθρώπινο σώμα με το αστικό περιβάλλον, από τις 22 Μαρτίου έως και τις 8 Απριλίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Με την πρώτη της κιόλας δυναμική εμφάνιση το 2007, η ομάδα Αερίτες της χορογράφου και θεατρολόγου Πατρίσιας Απέργη εξασφάλισε μια σημαντική θέση στο σύγχρονο ελληνικό χορό, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στον διεθνή καλλιτεχνικό διάλογο. Αμεσότητα, εκρηκτική ενέργεια και χιούμορ χαρακτηρίζουν τα έργα της ομάδας, που διερευνά τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία και εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Με φόντο το μωσαϊκό της σύγχρονης πόλης, η χορογράφος αναζητά τη μνήμη του σώματος στον περιβάλλοντα χώρο, τους δυσδιάκριτους και πολύπλοκους τρόπους με τους οποίους πόλη και σώμα σχετίζονται.

Κίνηση, μουσική, εικαστική προσέγγιση, φωτισμός και ενδυματολογία συνδυάζονται οργανικά και αποδίδουν την υφή, τη χροιά, το ρυθμό της πόλης. Στο «Era poVera» της Πατρίσιας Απέργη συνεχίζεται ο διάλογος του σώματος με την πόλη, θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Αερίτες

Η ομάδα χορού Αερίτες ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 από την Πατρίσια Απέργη και τον Δημήτρη Χαλαζωνίτη. Ο χορός για τους Αερίτες δεν είναι μόνο «μορφολογία», «τύπος» ή «είδος έκφρασης». Επιδιώκουν να είναι το καλλιτεχνικό πείραμα ή έργο που παράγεται από τη σύμπραξη της θεωρητικής, δραματουργικής και κινησιολογικής έρευνας. Σκοπός των Αεριτών είναι να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις που θα προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα όπως αυτές εκφράζονται μέσω του graphic design, του video animation και της σύγχρονης οπτικής επικοινωνίας.

Η ομάδα έχει τιμηθεί με το βραβείο Ερμής (2008) για την εταιρική της ταυτότητα και με δύο βραβεία ΕΒΓΕ (2007) για το προωθητικό υλικό και το πρόγραμμα της παράστασης AnOrexia Socialis.

Συντελεστές

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, βοηθός Χορογράφου: Δήμητρα Μητροπούλου, μουσική σύνθεση: Δημοσθένης Γρίβας, σκηνικά: Ανδρέας Κασάπης, κοστούμια: Άγγελος Μέντης, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σύμβουλος εικαστικών-θεωρητική υποστήριξη: Νάντια Αργυροπούλου, φωτογραφία: Τάσος Βρεττός.

Ερμηνεία-Δημιουργική επεξεργασία: Νώντας Δαμόπουλος, Γιάννης Εμμανουηλίδης, Χαρά Κότσαλη, Μάρω Μαρμαρινού, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

Πληροφορίες Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Κεντρική Σκηνή), λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 900 5 800, από 22 Μαρτίου έως 8 Απριλίου (Πέμπτη έως Κυριακή). Ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων 15-18-28 ευρώ, μειωμένο: 10-15 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς