Ευ. Βενιζέλος: Μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρωτιά

«Κάποιοι ζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση, εμείς ζητούμε αυτοδύναμη Ελλάδα»
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 15:26
UPD:19:25

Το μήνυμα «ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και νίκη» έστειλε ο Ευ. Βενιζέλος από τη βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατά την πρώτη του ομιλία από τη θέση του προέδρου του κόμματος.

A- A A+

Το μήνυμα «ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και νίκη» έστειλε ο Ευ. Βενιζέλος από τη βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατά την πρώτη του ομιλία από τη θέση του προέδρου του κόμματος.

«Σε πείσμα των προγνώσεων μπορούμε με σοβαρό τρόπο να μιλάμε για νίκη, μπορούμε να διεκδικήσουμε την πρωτιά», ανέφερε.

«Την Κυριακή αρχίσαμε με την εκλογή του νέου προέδρου, όχι με τη δική μου, αλλά με μια διαδικασία που συσπείρωσε την παράταξη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η εντυπωσιακή, όπως είπε, συμμετοχή έδειξε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή απ' ότι μπορεί να φανταστεί κανείς».

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι οι επιφυλάξεις, η πικρία και η δυσαρέσκεια των πολιτών προς την παράταξη δεν έχουν αρθεί. «Τα τεκμήρια έχουν αντιστραφεί. Χάσαμε το τεκμήριο της αθωότητας και πρέπει να κερδίσουμε από την αρχή τα πάντα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Αντ. Σαμαρά, για τα περί αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές. «Κάποιοι ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, εμείς ζητούμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα και έχουμε την υποχρέωση αυτό να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε γιατί το πιστεύουμε», τόνισε.

Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι είναι «δέσμια του παλαιοκομματισμού» και ότι «έμεινε πιστή σε τεθλασμένη γραμμή της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». «Η ΝΔ αφού περιπλανήθηκε στους αντιμνημονιακούς δρόμους έρχεται να συνομολογήσει με μισή ψυχή ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, γιατί θέλει να είναι και μέσα και έξω», συμπλήρωσε, διερωτώμενος τι απέγινε «η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο πολίτης «ξέρει ανάμεσα σε τι προτάσεις έχει να διαλέξει», ενώ χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις άλλες εκδοχές της αριστεράς, που, όπως είπε, δεν προτείνουν «συγκροτημένη, εφαρμόσιμη λύση».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την στήριξή του στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, επισημαίνοντας ότι η περίοδος από σήμερα μέχρι τις εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς όπως εξήγησε, «τώρα διαμορφώνονται οι συσχετισμοί».

«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το διάστημα προ των εκλογών και μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης να μην είναι χαμένος ιστορικός χρόνος για την πατρίδα μας», παρατήρησε, σημειώνοντας πως «όλα κρίνονται στο πόσο ανοικτά μιλάμε στους πολίτες».

Αναπτύσσοντας το τρίπτυχο της προοδευτικής διακυβέρνησης που προτείνει, διευκρίνισε ότι αυτό συνίσταται στις εξής παραμέτρους:

- Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια.

- Πρέπει να υπάρχει στήριξη και αλληλεγγύη στον αδύναμο και

- χρειάζεται να υπάρξει κλίμα ανάπτυξης και προστασία των θέσεων εργασίας.

Απευθυνόμενος τέλος προς τους βουλευτές του κόμματος, τούς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γιατί, όπως είπε, «σήκωσαν ένα τεράστιο βάρος». «Δεν δειλιάσατε, δεν κρυφτήκατε. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει κρατηθεί η Ελλάδα όρθια με διασφαλισμένη τη θέση της στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Β. Έξαρχος: Είναι η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, υπογράμμισε ότι είναι «η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης για την παράταξη».

Ο Β. Έξαρχος υποστήριξε ότι όσοι έκαναν προβλέψεις πως το ΠΑΣΟΚ είναι «τελειωμένο», θα πρέπει «να κάνουν τους λογαριασμούς τους» και πως «όσοι με περίσσεια αλαζονεία νόμιζαν ότι θα παίξουν χωρίς αντίπαλο, πρέπει να ξέρουν ότι ο αγώνας τώρα άρχισε».

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου θα επιβεβαιωθεί η παράδοση της παράταξης να εκλέγεται πρωθυπουργός, όποιος διατελεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ: Αξιος συνεχιστής της προπαγάνδας Παπανδρέου ο Ευ. Βενιζέλος

Oι αιτιάσεις που απηύθυνε ο Ευ. Βενιζέλος προς τη ΝΔ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γ. Μιχελάκη. «Ο κ. Βενιζέλος είναι, όχι μόνο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που ευθύνεται για όλες τις αδικίες και τα δεινά που περνά ο τόπος. Αλλά είναι και άξιος συνεχιστής της πολιτικής, της νοοτροπίας και της προπαγάνδας Παπανδρέου», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή