Ψηφίστηκε η νέα δανειακή συμβαση

«Ναι» από επτά διαγραμμένους της ΝΔ και πέντε του ΠΑΣΟΚ
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 00:58
UPD:02:15

A- A A+

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως αναμενόταν, η νέα δανειακή σύμβαση με 213 ψήφους υπέρ και 79 κατά. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και από βουλευτές των δύο κομμάτων που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί μετά από τη διαφοροποίηση τους από την επίσημη γραμμή των κομμάτων τους σε προηγούμενες ψηφοφορίες. «Ναι» ψήφισαν και οι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει που έχουν προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία. Κατά της νέας δανειακής σύμβασης τάχθηκαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές που προσχώρησαν στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη «Δημοκρατική Αριστερά» και στο κόμμα του Πάνου Καμμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Σε ό,τι αφορά τους διαγραμμένους που άλλαξαν γραμμή πλεύσης, πρόκειται για πέντε βουλευτές που είχαν διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και επτά από τη Νέα Δημοκρατία. Όλοι τους είχαν τεθεί εκτός κομματικής σκέπης μετά την αρνητική στάση που τήρησαν κατά τις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και το PSI.

Ειδικότερα, από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την κύρωση της δανειακής σύμβασης οι βουλευτές Χρήστος Κατσούρας, Χρήστος Μαγκούφης, Μιλένα Αποστολάκη, Θόδωρος Παραστατίδης και Βασίλης Τόγιας. Από τη ψηφοφορία ωστόσο απουσίαζαν οι Βάσω Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπύρος Κουβέλης και Οδ. Βουδούρης.

Από τους προσφάτως διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ, επτά ψήφισαν την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Γκιουλέκας, Μαργαρίτης Τζίμας, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας Παπασιώζος. Οι βουλευτές Δημήτρης Σταμάτης και Μιχάλης Γιαννάκης καταψήφισαν την κύρωση, επιμένοντας στην αρνητική στάση που είχαν διατυπώσει κατά τις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους.

Τώρα το ερώτημα είναι αν οι βουλευτές αυτοί, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, θα επιστρέψουν στα κόμματά τους, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη δανειακή σύμβαση καταψήφισαν οι Ιωάννης Αμοιρίδης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Τσετίν Μάντατζη και Γιάννης Παπαμανώλης. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως όλοι τους προσχωρούν στη Δημοκρατική Συμμαχία του Φώτη Κουβέλη.

Όχι στο νομοσχέδιο είπαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρόεδρος της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας αντίστοιχα. Επίσης κατά τάχθηκαν και οι: Μαρία Κυριακοπούλου, Κυριακή Τεκτονίδου, Λάμπρος Μίχος, Γιώργος Κασσάρας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Τάκης Δημητρουλόπουλος οι οποίοι στηρίζουν την Κοινωνική Συμφωνία.

Καταψήφισαν επίσης οι βουλευτές Πάνος Καμμένος πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι βουλευτές που προσχώρησαν στο κόμμα του Έλενα Κουντουρά, Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Τσαμπίκα Ιατρίδου, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός και Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

Η συζήτηση διεξήχθη με στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης και ολοκληρώθηκε γύρω στη 1.00 με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, τόσο επί της αρχής, όσο και σε επιμέρους άρθρα.

Αντιπαράθεση Αστ. Ροντούλη - Φ. Σαχινίδη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη προκάλεσαν οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φιλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας. Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη».

«Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάται αλλά υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο», του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός. «Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο κ. Σαχινίδης γιατί απλούστατα ξέρει ότι η συμφωνία είναι απόρρητη και μυστική», ανέτεινε ο κ. Ροντούλης.

Οι αναφορές αυτές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που του συνέστησε να μην «λαϊκίζει». «Γιατί κ. Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμία γομαρόμυγα;» σχολίασε δηκτικά ο κ. Ροντούλης ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προεδρεύουσας του Σώματος Ροδούλας Ζήση.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα «συνέταιρους και μελλοντικούς εταίρους με κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Φ. Σαχινίδης: Μόνη λύση η νέα δανειακή σύμβαση

Παίρνοντας το λόγο αργότερα, ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε πως η νέα δανειακή σύμβαση συνιστά τη μόνη λύση για τη χώρα και εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά αλλά και σε όσους ασκούν κριτική «βασιζόμενοι σε υπερφίαλες προσδοκίες ή επικαλούμενοι τους όρους της, όπως ο ΛΑΟΣ».

Γ. Καρατζαφέρης: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κρύβουν την αλήθεια εν όψει εκλογών

Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι εν όψει των εκλογών κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή τον Ιούνιο θα επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα. Παράλληλα, κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά, να εμφανιστούν μαζί του σε τηλεοπτική μονομαχία για να ακουστούν, όπως ανέφερε, εκείνες οι αλήθειες που προσπαθούν να κρύψουν.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Ομολογήστε τι προβλέπει το μνημόνιο για τον Ιούνιο. Υπάρχει πρόβλεψη για 14 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα κοπούν και θα φθάσουν στα επίπεδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτές είναι αλήθειες που πρέπει να λεχθούν αλλά δεν τις λέτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αιτιολογώντας την αποχώρησή του από την συγκυβέρνηση ανέφερε ότι όταν πιεστικά προσπαθούσαν να του υποκλέψουν την υπογραφή του, ζήτησε ρητές διαβεβαιώσεις τις οποίες όμως δεν πήρε. «Είπα ότι θα βοηθήσω την κυβέρνηση με τέσσερις προϋποθέσεις. Όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι απώλεια εθνικής κυριαρχίας, όχι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και λύση του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Τίποτα από αυτά δεν έγινε», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν τη χώρα με τις πολιτικές τους και τώρα ζητάνε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του για να ολοκληρώσουν τη καταστροφή τους. «Πολύ φοβάμαι ότι έχετε διαφορετική έννοια και της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, Εμείς θα τα λέμε στον ελληνικό λαό. Και την Κυριακή, το βράδυ των εκλογών, δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε παρά την επικοινωνιακή ομάδα της τρόικας με χρήματα που ακουμπάνε σε γραφίδες και μικρόφωνα για να παίξουν το παιχνίδι τους. Δεν θα μπορέσετε να έχετε αυτοδυναμία και ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την έξοδο» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ: «Για να συνεχίσει να περπατά η χώρα χρειάζεται σύνεση και συνεννόηση. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε κατανοήσει την ανάγκη αυτή και είχε αναγνωρίσει τις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου. Τώρα καταθέτει άλλες απόψεις. Πότε είχε δίκιο; Τότε, ή σήμερα που τις καταρρίπτει;».

«Σύνεση και συνεννόηση την επέβαλα εγώ. Αλλά πήγα, είδα, τρόμαξα και έφυγα», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Η αντιπαραράθεση συνεχίστηκε αργότερα μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την «διάλυση της Οικονομίας» αλλά και στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ως υπουργός μέχρι χθες υπήρξε συμμέτοχος. «Υπάρχουν συνάδελφοι που πολιτεύονται υπό νέα σκέπη λες και δεν είχαν λάβει μέρος σε αυτό ζούμε» ανέφερε και άσκησε κριτική στην Αριστερά ότι εκφράζει μόνο άρνηση χωρίς να καταθέτει πρόταση.

«Υπογράφουμε την τελευταία πράξη για την σωτηρία της χώρας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας επισημαίνοντας πως και η αναμενόμενη αποψινή ψηφοφορία είναι συνέχεια των προηγούμενων. Απαντώντας στον κ. Μουσουρούλη εκτίμησε ότι αναφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο γιατί δεν του άρεσε η συσπείρωση του κόμματος κατά την διαδικασία της εκλογής του.

Για προεκλογική ομιλία του κ. Πρωτόπαπα έκανε λόγο ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και διερωτήθηκε που απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και αν θεωρεί ότι και σήμερα αυτά που έλεγε για να παγιδεύσει τον κόσμο, μπορούν να «περάσουν» τόσο εύκολα. Καταφέρθηκε όμως και εναντίον της ΝΔ που ψήφισε το νέο μνημόνιο και καταλόγισε και στα δύο κόμματα ότι αποκρύπτουν ότι έρχονται νέα μέτρα.

Για αποικιοκρατική σύμβαση με βάση το αγγλικό δίκαιο έκανε λόγο ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ) ο οποίος πρόσθεσε πως με τους «απαράδεκτους όρους» που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζεται πλήρως ο δανειστής. Ακόμη απάντησε στην κριτική προς το κόμμα του ότι ψήφισε την πρώτη σύμβαση κι όχι τη δεύτερη λέγοντας πως αυτή είναι χειρότερη.

Αποικιακή χαρακτήρισε την νέα δανειακή συμφωνία και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιπλέον δεν δίνει καν εξηγήσεις για τη συμφωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή