Απεβίωσε ο Ιταλός σεναριογράφος Τονίνο Γκουέρα

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 18:08
UPD:19:12

Πέθανε σε ηλικία ενενήντα δύο ετών, ο γνωστός σεναριογράφος και ποιητής Τονίνο Γκουέρα, στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

A- A A+

Πέθανε σε ηλικία ενενήντα δύο ετών, ο γνωστός σεναριογράφος και ποιητής Τονίνο Γκουέρα, στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η κατάσταση της υγείας του Γκουέρα είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες ενώ πριν λίγες ημέρες, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για νέες εξετάσεις. Όταν κατάλαβε ότι το τέλος πλησίαζε, ζήτησε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι στη Σανταρκάντζελο Ντι Ρομάνια, έξω από τη Μπολόνια. Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «παράλληλα με την ανεκτίμητη προσφορά του στον χώρο του κινηματογράφου, ο Τονίνο Γκουέρα δραστηριοποιήθηκε έντονα και στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος της μοναδικής ομορφιάς ιταλικών τοπίων». Οι ποιητικές του συλλογές, όπως «Scaraboc» και «Ι Βu», κέρδισαν πολλά από τα εγκυρότερα ιταλικά λογοτεχνικά βραβεία».

Η συνεργασία του Γκουέρα με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Κανών. Συνεργάσθηκαν, μεταξύ των άλλων, για τη συγγραφή του σεναρίου του «Μελισσοκόμου», του «Τοπίου στην ομίχλη», του «Μετέωρου βήματος του πελαργού» και της «Σκόνης του χρόνου».

Ο Ιταλός ποιητής και σεναριογράφος είχε αφιερώσει στον Αγγελόπουλο το τελευταίο του βιβλίο, ενώ είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά και λίγες ημέρες πριν τον τραγικό χαμό του.

Ο Γκουέρα είχε επίσης συνεργαστεί στο σενάριο ταινιών πολλών καταξιωμένων σκηνοθετών της Ευρώπης, όπως ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο Αντρέι Ταρκόφσκι και οι αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.

Προτεινόμενα για εσάς